U

Udka indycze z ziołami

Składniki:

4 udka indycze
3 łyżki masła
5 goździków
5 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki rozmarynu (świeżego lub suszonego)
pieprz ziarnisty
sól

Wykonanie:

Udka z indyka umyć i osuszyć. Goździki, ziele angielskie i pieprz zmielić i połączyć z rozmarynem i solą. Natrzeć udka ziołami., włożyć do brytfanny i polać stopionym masłem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 °C . Piec, co jakiś czas polewając płynem z brytfanny. Po 45 min. zmniejszyć temp. do  180 °C i piec jeszcze pół godziny, polewając wodą.

Przekazała s. Paulina


Udka w zalewie z ryżem

Składniki:

1 kg udek z kurczaka (ok. 6 sztuk)
1,5 szklanki ryżu surowego
3 cebule
1 czerwona papryka
przyprawa warzywna

Zalewa:

5 szkl wody
0,5 kostki masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ostrej papryki
4 łyżki ketchupu
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy warzywnej

Wykonanie:

Udka obsypać przyprawą warzywną, Cebule i paprykę pokroić w kostkę i wymieszać z suchym ryżem.

Przygotować zalewę. Do wody przecisnąć czosnek, dodać masło, cukier, ostrą paprykę, ketchup i przyprawę warzywną. Zagotować.

Do brytfanki włożyć wymieszany ryż, wlać zalewę, na wierzchu ułożyć udka. Przykryć i włożyć do piekarnika na 1 godzinę; zapiekać w temp. 180 C°.

Przekazała Krystyna z Rymanowa


Usta Romana

Składniki:

2 paczki okrągłych biszkoptów
powidła lub marmolada

Ciasto:

5 jaj
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
2 łyżki kakao (ciemnego)

Krem:

0,5 l mleka
1 cukier waniliowy (może być większa porcja)
3 żółtka
0,5 szkl. cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 kostka masła

Wykonanie:

Biszkopty posmarować po płaskiej stronie i połączyć po dwa. Ułożyć na blaszce.

Zrobić ciasto biszkoptowe: Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka. Potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Zalać ciastem ułożone biszkopciki i upiec (temp. 170-180 °C , ok. 40 min.).

Ze składników na krem (bez masła) ugotować budyń – z pół l mleka odlać pół szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. W mleku w szklance roztrzepać żółtka i wymieszać z mąką. Wylać mieszankę na gotujące się mleko. Gotować przez chwilę, mieszając. Wystudzić powstałą masę i utrzeć z kostką masła.

Krem wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto. Na wierzchu można też ułożyć owoce i zalać galaretką.

Przekazała Helena z Markowej


Uszka z grzybami

Składniki:

Farsz:

grzyby suszone
cebula
sól
pieprz
2-3 łyżki bułki tartej (w zależności od ilości grzybów)
masło lub olej do smażenia

Ciasto:

1 kg mąki tortowej
1 jajko
szczypta soli
4-5 łyżek oleju
4 łyżki kwaśnej śmietany
letnia woda

Wykonanie:

Grzyby namoczyć  na noc. Rano ugotować je  w tej samej wodzie, nie mogą się rozgotować. Jeśli to są grzyby prawdziwki czy podgrzybki, to gotujemy je krócej.

Grzyby odcedzić (wywar można zostawić do ugotowania zupy, sosu, podlania gołąbków lub dodania do barszczu wigilijnego). Grzyby zostawić na durszlaku na kilka lub kilkanaście godzin, żeby wyschły. Potem odcisnąć je, np. w bawełnianej szmatce.

Zmielić grzyby w maszynce na drobnych oczkach. Dodać sól, pieprz i tartą bułkę, by uzyskać odpowiednią konsystencję – farsz  nie może być rzadki!  Dodać cebulę drobno pokrojoną i zeszkloną na patelni na maśle lub oleju.

Mąkę wysypać na stolnicę. Zrobić dołek, wbić jajko i posolić (szczyptą soli). Dodać 4-5 łyżek oleju oraz ok. 4 łyżek kwaśnej śmietany. Wymieszać to wszystko. Dolewać letnią wodę w takiej ilości, ile zabierze ciasto  i zarabiać. Ciasto powinno być dość wolne, miękkie i lśniące.

Podsypać mąką, położyć ciasto w naczyniu i przykryć. Odcinać po kawałku i wałkować.

To ciasto robi się szybko i jest bardzo elastyczne.

Kroić na kwadraciki lub romby, wkładać farsz i zaklejać na kształt uszek. Wrzucać partiami na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki masła lub oleju i gotować około 2 min. od momentu wypłynięcia.

Zobacz też przepis Marii z Brzozowa na –> pierogi z grzybami i kapustą.

Przekazała Maria z Brzozowa

Wróć do LISTY PRZEPISÓW