T

Tarciuchy

Składniki:

Ciasto:

3 kg ziemniaków
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej

Farsz I:

1,5 kg kapusty
1 kg kaszy gryczanej
4 cebule
tłuszcz
sól
pieprz
cukier

Farsz II:

1 kg ziemniaków
0,5 kg sera
2 jajka
2 cebule
tłuszcz
przyprawy

Wykonanie:

2 kg ziemniaków obrać i zetrzeć na drobnej tarce. 1 kg ziemniaków ugotować i przepuścić przez praskę. Starte ziemniaki odcisnąć w ścierce z wody i połączyć z ugotowanymi ziemniakami, dodając mąkę ziemniaczaną. Posolić i wyrobić na gładką masę. Można dodać 4 łyżki mąki pszennej. Otrzymamy z tego tzw. skórkę na pierogi (tarciuchy). Mąka ziemniaczana służy do tego, aby pierogi po ugotowaniu były gładsze. Kiedyś nie dodawano mąki ziemniaczanej i były one kudłate, tzn. na wierzchu miały nierówną skórkę.

Przygotować pierwszy farsz: Kapustę kiszoną obgotować. Kaszę gryczaną upiec. Połączyć kapustę z kaszą, dodać podsmażoną cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Przygotować drugi farsz: Ugotowane ziemniaki połączyć z serem, dodać jajka i podsmażoną cebulę. Doprawić do smaku wedle uznania.

Gdy ciasto na tarciuchy jest przygotowane, brać go po troszku, aby zrobić placek w ręce. Na to nakładać farsz i zlepiać je w owalnym kształcie. Gotować w osolonej wodzie i układać oddzielnie na tacy, aby obeschły.

Za pierwszym razem na wodę wrzucać mało pierogów, bo pierwsze wychodzą nierówne, a dopiero następne – gładsze.

W zależności od nadzienia podawać ze śmietaną lub słoniną i skwarkami.

Przekazał Andrzej Kuca

Posłuchaj całej audycji Andrzeja Kucy „Ziemniaczane przysmaki Podkarpacia”


Tarta sernikowa

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.
Słuchaczka podwójną porcję wykonała w tortownicy o średnicy 23 cm.

Składniki:

Ciasto:

50 g masła lub margaryny
¾ szkl. mąki tortowej
1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa sernikowa:

1 jajko
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa:

1 łyżka mleka
45 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła

Bita śmietana

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim tortownicę, także boki. Wstawić do lodówki na 30 min.

W tym czasie zrobić masę serową. Mascarpone zmiksować z jajkiem i cukrem. Dodać mąkę i miksować do połączenia składników.

Wyjąć formę z kruchym spodem i rozsmarować na nim masę serową. Piec ok. 45 min. w temp. 180 °C.

Tartę studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Następnie czekoladę i masło zalać mlekiem i rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać. Tak powstałą polewę rozprowadzić na masie sernikowej i wstawić do lodówki.

Gdy polewa zastygnie, to udekorować tartę bitą śmietanę.

Przekazała Maria z Jodłówki


Toffi –> Zobacz: Ciasto toffi


Tort „Łamaniec”

Składniki:

Ciasto:

5 żółtek
2 całe jajka
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany
1  łyżka octu
opcjonalnie: 1 łyżka cukru pudru
mąka pszenna – tyle, ile się wgniecie (ok. 2 szkl.)

Masa:

3 żółtka
2 łyżki kakao
4 cukry wanilinowe
0,5 l mleka
10 płaskich łyżek mąki pszennej
2 kostki masła
opcjonalnie: odrobina spirytusu

Dodatkowo:

15-20 dag rodzynek
ok. 30 dag orzechów włoskich

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Ma być takie jak na pierogi. Po zagnieceniu bić ciasto wałkiem przez 15 min.

Następnie odkrajać małe kawałki i rozwałkowywać bardzo cienko (jak papier). Wyjdzie ich 11 lub więcej. Od dna tortownicy odrysować na papierze do pieczenia dwa koła i do tego wzoru dopasowywać każdy placek, obcinając nadmiar ciasta.

Na blachę mieszczą się zwykle dwa takie placki. Nakłuć je widelcem i piec ok. 7 min. w temp. 180 °C, na jasno zloty kolor. W ten sposób upiec wszystkie. Można to zrobić nawet tydzień wcześniej.

Przygotować masę. Żółtka ubić na parze ze szklanką cukru, aż stracą surowy jajeczny zapach. Dodać kakao i wystudzić.

Z mleka i mąki pszennej ugotować budyń. Z 0,5 l zimnego mleka odlać trochę i w nim rozmieszać mąkę i cukry wanilinowe. Pozostałą część mleka zagotować. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i chwilkę gotować. Tak powstały budyń wystudzić.

Zimne masło utrzeć do białości. Do tego małymi porcjami dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Podobnie dodać masę z żółtek. Można dodać do masy odrobinę spirytusu, ale niekoniecznie.

Rodzynki można nasączyć na noc alkoholem (ale też nie jest to konieczne). Ok. 20 dag orzechów posiekać bardzo drobno, pozostałą część zmielić.

Teraz można zacząć przekładanie tortu. Tortownicę można wyłożyć papierem do pieczenia.

Położyć pierwszy placek, na to rozsmarować ok. 2 łyżki masy tak, żeby dobrze pokryć placek. Posypać orzechami i rodzynkami i wgnieść je w masę (najlepiej robi się to ręką, ale można posłużyć się też np. tłuczkiem drewnianym). Na to położyć następny placek, dobrze docisnąć, aż się połamie. Na wierzch znowu masa, orzechy i rodzynki itd.

Tort najlepiej zrobić 3-4 dni wcześniej i zostawić w lodówce w tortownicy, żeby masa zastygła, a ciasto zmiękło, i dopiero potem udekorować.

Wierz i boki tortu posmarować masą i obsypać zmielonymi orzechami (można je zastąpić zmielonymi herbatnikami). Tort można polać polewą.

Przekazała Edyta


Tort makowy

Na największą tortownicę.

Składniki na ciasto:

10 jajek
40 dag suchego maku
10 płaskich łyżek cukru kryształu
1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki tartej bułki

Wykonanie:

Mak sparzyć (zalać wrzątkiem i kilka razy doprowadzić do wrzenia), odcedzić i ostudzić (można zostawić na noc, żeby mak dobrze wystygł i odciekł). Zemleć go dwa razy w maszynce o małych oczkach.

10 białek (ze szczyptą soli) ubić na bardzo sztywno. Dodać cukier (najlepiej porcjami, np. dwa razy po 5 łyzek). Następnie wbić żółtka i delikatnie wymieszać drewnianą lub plastikowa łyżką.

Do zmielonego maku dodać tartą bułkę i proszek do pieczenia, wymieszać i połączyć to z masą jajeczną.

Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w niezbyt gorącym piekarniku (160-170 stopni; początkowo można ustawić pieczenie na spód, żeby ciasto ruszyło, a potem przykręcić). czas pieczenia ok. 50-60 min., do suchego patyczka.

Wyciągnąć gorący placek (nie opadnie), ostudzić i przekroić na pół (lub na trzy blaty). Przełożyć dowolną masą. Najlepiej pasuje tu masa kawowa lub czekoladowa. Można też wykorzystać delikatną masę z serka mascarpone.

Masa z serka mascarpone:

40-50 dag serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
340-400 ml śmietanki 30 % (schłodzonej)

Wyłożyć serek do naczynia i utrzeć (zmiksować). Dodać cukier wanilinowy i cukier puder. W osobnym naczyniu ubić schłodzoną śmietankę 30 %. Serek połączyć ze śmietanką .Można dodać olejek migdałowy.

Przełożyć ciasto masą. Posmarować nią również wierzch i boki. Można ozdobić, np. dać migdały lub posypać gorzką czekoladą, nawet w dużych kawałkach. Tortu nie ponczować.

Zawsze się udaje!

Przekazała Maria z Brzozowa


Tort mech leśny

Składniki:

Ciasto:

400 g szpinaku mrożonego
3 jajka
180 g cukru
180 ml oleju rzepakowego (3/4 szklanki)
300 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna

Krem:

400 ml śmietany 30%
370 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

300 g owoców jagodowych (np. maliny, borówki, truskawki)
6 świeżych liści szpinaku

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić na sitku, żeby odciekł, i  zblendować na gładką masę. Z cytryny otrzeć skórkę, a do oddzielnego naczynia wycisnąć sok. Jaja z cukrem ubić na jasną, gęstą masę (ubijać ok. 10 minut). Nadal miksując, powoli dolewać olej, 2 łyżki soku z cytryny, szpinak i startą skórkę z całej cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać całość do masy ze szpinakiem. Delikatnie wymieszać (nie miksować).

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (zapiąć na papierze obręcz). Masę umieścić w tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godz. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwie części (grubsza część od spodu). Ściętą górę ciasta rozdrobnić i odłożyć do osobnego naczynia.

Przygotować krem. W misce połączyć śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Ubić mikserem na gęsty krem. Dodać część owoców i wymieszać. Krem wyłożyć na spód ciasta.

Całość posypać rozdrobnionym ciastem i udekorować pozostałymi owocami oraz listkami szpinaku.

Przekazała s. Paulina


Tort orzechowy

Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.

Składniki:

Ciasto:
(trzeba będzie upiec trzy takie placki)

3 duże jaja
4 łyżki cukru (8 dag)
3 łyżki mąki tortowej (6 dag)
1 łyżka kakao
5 dag zmielonych włoskich orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska
3 łyżki oleju
1 łyżka octu

Masa kakaowa:

400 ml mleka 2%
0,5 szkl. cukru
1 budyń czekoladowy
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
35 dag masła lub margaryny
olejek rumowy lub  inny
3 łyżki soku z cytryny

Do nasączenia:

1,5 szkl. słabej herbaty
2 łyżki soku z cytryny
pół łyżeczki cukru

Wykonanie:

Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i dobrze ubić. Dodać żółtka i znów ubić. Dodać ocet i wymieszać. Dodać teraz olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz orzechy i wymieszać.

Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temp. 160 °C przez ok. 20 min.

Upiec trzy takie placki (najlepiej robić każdy osobno).

Przygotować masę kakaową. Odlać 2/3 szkl. mleka i w tym rozmieszać budyń, mąkę, kakao i cukier. Pozostałe mleko zagotować i wlać rozmieszane składniki (tak jak gotujemy budyń). Zostawić do wystudzenia.

Masła lub margarynę utrzeć, następnie dodawać do niego po łyżce przestudzonego budyniu i wyrabiać mikserem. Dodać olejek rumowy lub  inny i sok z cytryny. Wyrobić masę mikserem.

Z podanych składników przygotować płyn do nasączenia. Wystudzić go i nasączyć tym placki zdjąwszy wcześniej wierzchnią warstwę. Górny placek można odwrócić do góry dnem.

Przełożyć placki masą i posmarować nią wierzch ciasta. Na wierzch można zetrzeć czekoladę białą i gorzką.

Przekazała Krystyna


Tort orzechowy – biszkopt –> Zobacz: Biszkopt orzechowy (do tortu)


Tort orzechowy makaronikowy

Składniki:

Placki biszkoptowe:

(Składniki podane są na jeden placek. Trzeba upiec takie dwa.)

5 białek
10 dag cukru kryształu
20 dag orzechów (połowa mielonych, połowa siekanych)
bakalie (np. rodzynki, morele, skórka pomarańczowa)

Placek makaronikowy (do środka):

6 jaj
15 dag cukru
20 dag orzechów mielonych
pół tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kawy mielonej
1 łyżka mąki

Masa:

0,5 l mleka
¾ szkl. cukru
3 żółtka
1 cukier wanilinowy

2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 kostki masła

Dodatkowo do masy: kawa lub czekolada (kakao) oraz rodzynki lub wiśnie.

Herbata do naponczowania ciasta.
Opcjonalnie: trochę spirytusu.

Wykonanie:

Przygotować placki biszkoptowe: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubić. Dodać orzechy i bakalie, wymieszać. Upiec dwa placki. Piec w temp. 170 °C na złoty kolor (ok. pół godziny).

Przygotować placek do środka (makaronikowy): Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i ubić. Dodać czekoladę startą na tarce i pozostałe składniki i wymieszać. Upiec na złoty kolor w temp. 170 °C.

Teraz przygotować masę do tortu. Z podanych składników, bez masła, ugotować krem tak, jak robi się budyń, i wystudzić. Masło utrzeć, a następnie dodawać do niego stopniowo chłodny budyń, cały czas ucierając.

Zaparzyć kawę i wystudzoną dodać do masy. Zamiast kawy może być też czekolada (kakao).

Gdy robi się tort dla dorosłych, to można rodzynki lub wiśnie zalać na noc spirytusem . Nasączone rodzynki pasują do masy kawowej, a nasączone wiśnie do masy kakaowej. A także można dodać spirytusu do herbaty, którą ponczujemy biszkopt.

Przekazała Danuta z Malenisk


Tort orzechowy (z bułką tartą) – wersja 1.

Składniki:
Składniki podane są na jeden placek; trzeba upiec takie trzy.

4 jajka
cukier kryształ – tyle, ile ważą te 4 jajka
orzechy włoskie zmielone – taka sama waga jak wyżej
4 łyżki bułki tartej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy

Wykonanie:

Do orzechów dodać bułkę tartą, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Do piany dodać cukier i żółtka i cały czas ubijać. Na końcu dodać orzechy (z bułką, proszkiem i cukrem wanilinowym) i delikatnie wymieszać.

Upiec trzy takie placki.

Według tego przepisu można też upiec tort biszkoptowy, tylko zamiast orzechów i bułki tartej trzeba dać mąkę.

Masa kakaowa:

2 jajka
1 szkl. cukru
40 dag masła
pół kieliszka wódki lub spirytusu
2 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kakao

Jajka ubić nad parą, dodając cukier. Przestudzić. Dodać 40 dag pokrojonego masła i to razem utrzeć. Dodać alkohol, kawę i kakao. Wymieszać.
Przełożyć tą masą placki oraz posmarować po wierzchu.

Maria z Jodłówki


Tort orzechowy (z bułką tartą) – wersja 2.

Składniki:

7-8 jajek
250 g cukru pudru
250 g zmielonych orzechów
sok z 1 cytryny lub kwasek cytrynowy (maks. pół łyżeczki)
3 duże łyżki tartej bułki
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Żółtka utrzeć lub ubić z cukrem i dodać sok z cytryny. Z białek ubić pianę i wyłożyć ją na żółtka. Do tego wsypać zmielone orzechy oraz tartą bułkę i lekko wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Piec w średnio gorącym piekarniku (160-180 stopni) przez ok. 40 min.

Ciasto przekroić na dwa krążki i przełożyć masą.

Zofia


Tort orzechowy (z bułką tartą) – wersja 3.

Na największa tortownicę.

Składniki:

3 „ubite” szklanki zmielonych orzechów włoskich
5 łyżek tartej bułki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12 jaj
8-10 łyżek cukru kryształu

Wykonanie:

Orzechy wymieszać bułką tartą i proszkiem do pieczenia.

Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na bardzo sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Następnie wlać żółtka (razem) i delikatnie wymieszać drewnianą lub plastikowa łyżką. Wsypać do tego orzechy wymieszane z bułką i proszkiem i znów wymieszać.

Wylać ciasto na dużą formę wyłożoną papierem (boki formy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą). Piec ok. 1 godziny w niezbyt gorącym piekarniku. Najpierw podpiec od spodu (w temp. 160-170 stopni), a jak ciasto wyrośnie, to można podnieść temperaturę, żeby ciasto obsuszyć. To jest tłuste i ciężkie ciasto. Piec do suchego patyczka.

Przekroić raz. Nie ponczować! Przełożyć masą czekoladową, ewentualnie kawową (inne raczej nie pasują). Oblać polewą czekoladową i udekorować połówkami orzechów.

Zamiast orzechów można dać do ciasta migdały, albo mak i tak stworzyć tort migdałowy lub makowy.

Masa czekoladowa tradycyjna:

2 jajka
pół szkl. cukru
¾ tabliczki czekolady gorzkiej
5 łyżeczek kakao
półtorej kostki masła

Jajka ubić z cukrem na parze. Gdy masa zgęstnieje, dodać połamaną czekoladę i kakao. Po połączeniu się tych składników zdjąć z ognia i wystudzić masę. Masło rozetrzeć, aż się spieni. Łyżkami dodawać do masła masę jajeczną, aż się wszystko połączy na jednolity krem.

Masa czekoladowa z Nutellą:

Półtorej kostki margaryny (nie masła!)
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
25-30 dag Nutelli
2 łyżki kakao
odrobina alkoholu

Margarynę rozetrzeć, aż do spienienia. Dodać żółtka, po jednym. Osobno ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodać cukier puder i cukier waniliowy i ubić na bezę.

Powstałą bezę dodawać porcjami do margaryny z żółtkami. Następnie dodać Nutellę, kakao i na samym końcu odrobinę alkoholu.

Po rozkrojeniu tortu można na ciasto najpierw dać wiśnie (nie ponczować ciasta), następnie dużo tej masy czekoladowej i jeszcze posmarować nią boki.

Maria z Brzozowa
(przepis na ciasto przedwojenny od gospodyni spod Sanoka, która dostała go z Austrii)


Tort sałatkowy

Na formę 19 x 28 cm.

Składniki:

Biszkopt:

150 g szpinaku (najlepszy będzie świeży)
3 jajka
¼ szkl. oleju
2 ząbki czosnku
po 1/3 łyżeczki: gałki muszkatołowej, soli, pieprzu kolorowego i proszku do pieczenia
3 łyżki mąki

Pozostałe składniki:

1 puszka groszku konserwowego
2 filety z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
2 szczypty kurkumy
6 łyżek majonezu
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki oleju
200 g żółtego sera (w kawałku)
1 duży słoik papryki konserwowej
5 jajek
1 opakowanie serka jogurtowego
40 g parmezanu
2 pęczki szczypiorku

Wykonanie:

Szpinak zmiksować z żółtkami, olejem, czosnkiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do piany dodawać stopniowo szpinak. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.

Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem (papier dać tylko na spód formy). Piec 30 min. w temp 170 °C. Ciasto wystudzić. Blachę wyczyścić i ponownie włożyć do niej ciasto już bez papieru.

Jajka ugotować na twardo. Mięso pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą i kurkumą. Usmażyć na oleju. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać z ketchupem i połową majonezu. Paprykę odsączyć i drobno pokroić. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać osobno z resztą majonezu i parmezanem. Żółtka zetrzeć na małych oczkach, szczypiorek drobno posiekać, a groszek odsączyć.

Ułożenie tortu:

Biszkopt posmarować serkiem jogurtowym, na to wyłożyć kurczaka. Przykryć warstwą papryki, następnie masą z białek z majonezem. Posypać groszkiem, na to dać stare żółtka, a na żółtka szczypiorek.

Sałatkę przykryć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). kroić w małe prostokąty – z tego wychodzi 12-14 porcji.

Przekazała Lucyna z Łowiec


Tort z orzechów gniecionych wałkiem, z masą kawową

Składniki:

Placki:
(podane są składniki na trzy placki; każdy trzeba wykonać osobno z 1/3 podanych produktów)

12 jaj
30 dag orzechów
30 dag cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki bułki tartej
1,5 łyżki mąki (do każdego placka po pół łyżki)
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia: trochę kawy i alkoholu.

Masa kawowa:

1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
0,5 l mleka
6 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 kostki masła
ok. 1 kieliszek mocnego alkoholu (wódki lub spirytusu)

Wykonanie:

Odważyć orzechy na jeden placek i wyłożyć na papier na desce. Zawinąć papierem i rozgnieść wałkiem.

Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier i po jednym żółtku. Sypkie składniki wy mieszamy w osobnej miseczce i dodać do ubitych jajek. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. pół godz. w temp. 180-200 °C  do suchego patyczka.

W ten sposób trzeba upiec trzy placki. Podczas gdy piecze się pierwszy placek, należy przygotować kolejny itd.

Przygotować pół szklanki kawy z dodatkiem mocnego alkoholu. Z placków zdrapać wierzchnią skórkę i po wystygnięciu pędzelkiem nasączyć kawą z alkoholem.

Przygotować masę kawową:

Z 0,5 l mleka odlać pół szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym.
Do zimnego mleka dodać żółtka i mąki. Rozmieszać to i wlać na gotujące się mleko. Przez chwilę gotować na małym ogniu do zgęstnienia (jak budyń). Krem zostawić do wystudzenia.

Zaparzyć kawę w odrobinie wody (ok. 1/4 szkl.). Zostawić do wystudzenia.

Masło wyjąć wcześniej z lodówki i  utrzeć mikserem, żeby zmiękło. Do masła dodawać stopniowo krem, cały czas ucierając. Wlać ostudzoną kawę i alkohol.

Masę podzielić na trzy części. Dwiema częściami przełożyć placki, a jedną częścią wysmarować boki i wierzch. Boki można też obsypać orzechami lub skruszonymi biszkoptami. Wierzch przystroić.

Krojąc tort, należy najpierw na środku wbić szklankę (do samego spodu).

Przekazała Zofia


Tortilla

Składniki:

ugotowane ziemniaki
cebula
jajka
różne pozostałości z dań, które mamy w lodówce (np. parówki)
natka pietruszki
marchewka
czosnek
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia

Sos:

2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
mały ząbek czosnku

Wykonanie:

Jeśli potrzeba, składniki pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski i dodać tyle jaj, ile pochłoną nasze produkty. Wszystko wymieszać. Warto dodać natkę pietruszki, marchewkę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem.

Na patelnię dać odrobinę tłuszczu. Po rozgrzaniu tłuszczu wyrzucić masę na patelnię do połowy wysokości patelni. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem ok. 5-7 min. (zależnie od patelni), następnie przewrócić tortillę na drugą stronę za pomocą talerza lub pokrywki i taki sam czas smażyć z drugiej strony. Po usmażeniu tortilla powinna być w środku dobrze zbita.

Majonez wymieszać z ketchupem i odrobiną przeciśniętego przez praskę czosnku i przed podaniem posmarować tym sosem tortillę.

Przekazała s. Judyta Maria Wojciechowska, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej

Wróć do LISTY PRZEPISÓW