Audycja kulinarna – Porady różne
PORADY RÓŻNE
Borówki do farszu na zimę
Czarne jagody (borówki) można przechować na zimę, aby wtedy przygotować z nich farsz do drożdżówek.
Jagody po uzbieraniu umyć i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażarki (zimą lub w dowolnym czasie) wrzucić je do garnka i zostawić, aby się rozmroziły i puściły sok.
Odlać z tego ok. pół szklanki soku i wymieszać z czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej (zakładając, że w jednej porcji było ok. 1 l zamrożonych jagód). Pozostały sok z jagodami zagotować i powoli wlać do nich sok z mąką – tak jak robi się kisiel lub budyń.
Polskie jagody można też połączyć z borówką amerykańską.
Przekazała Maria z Opoczna
Chrzan w lodówce
Jeśli w lodówce będzie leżał obrany i przekrojony korzeń chrzanu, wówczas żywność się nie psuje i nie nasiąka „lodówkowym zapachem”.
Przekazała Maria z Brzozowa
Chwasty na kostce brukowej – jak je wyeliminować
Przygotować roztwór:
1 l octu
1 szkl. płynu do naczyń (ludwik)
2 szkl. wody zimnej
Nie potrząsać, tylko wlać do spryskiwacza i spryskać kostkę, szczególnie przestrzenie, gdzie wyrastają chwasty. Już na drugi dzień wszystko będzie spalone i można chwasty wyciągnąć.
Przekazała Maria z Brzozowa
Cytryna w zmywarce
Jeśli pozostały nam połówki skórki z cytryny po jej wyciśnięciu, to warto umieścić je w zmywarce. Po myciu (ze standardowym środkiem myjącym) naczynia wyjdą lśniąco czyste i o pięknym zapachu.
Jeśli nie używamy zmywarki, można spróbować wrzucić taką cytrynę do wody do płukania.
Przekazała Maria z Brzozowa
Kapusta kiszona – niwelowanie jej zapachu podczas gotowania
Aby w domu nie rozchodził się zapach kiszonej kapusty, trzeba podczas każdego gotowania na kapustę położyć kromkę chleba.
Kiszenie ogórków (kilka porad)
1) Do kiszenia ogórków dodaję 1 główkę czosnku na 1 kg ogórków wg zasady, że pokarm jest lekiem.
2) Do kiszenia ogórków powinno używać się wody niechlorowanej i soli niejodowanej
3) Jeżeli nie mamy dojrzałych baldachów kopru, można dać ziarna kopru. Warto zebrać jesienią dojrzałe baldachy, wykruszyć suche nasiona i przechować w słoiku.
4) Warto do kiszonych ogórków dodać szczyptę estragonu wtedy są bardzo twarde i chrupiące.
5) Do kiszenia ogórków można dodać liście dębowe. Wtedy ogórki kiszone zachowają twardość.
Myjki do naczyń – czyszczenie
Aby myjki były czyste, to przed każdym myciem naczyń, dobrze jest włożyć je na 2 minuty do kuchenki mikrofalowej.
Placki ziemniaczane – co zrobić, żeby były chrupiące i nie ciemniały?
Aby placki ziemniaczane były chrupiące, trzeba użyć do nich mąki krupczatki oraz dodać 2-3 łyżki tartej bułki.
Przekazała Maria z Brzozowa
Do placków ziemniaczanych można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia i łyżkę kwaśnej śmietany. Wtedy nie ciemnieją i są puszyste.
Przekazała Danuta z Malenisk
Rodzaj ciasta zależy od tego, jakich ziemniaków użyjemy. Lepiej młode niż stare.
Do placków ziemniaczanych można też dodać kiełbasę. Takie placki można jeść ze śmietaną lub ketchupem.
Przekazał Wojciech z Birczy
Ważne, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie, trzeba je więc odcisnąć z nadmiaru soku. Można do tego użyć bawełnianej ściereczki. Jeśli odciśniemy sok do osobnego naczynia, to po 10-20 minutach na dnie zbierze się skrobia. Można odlać wodę, a skrobię ponownie dodać do ciasta.
Przekazała s. Paulina Maria
Puszysta masa serowa/ciasto
Aby masa serowa lub ciasto drożdżowe czy inne było puszyste, to do mocno ubitej piany z białek trzeba dodać 3 łyżki cukru pudru i znowu zmiksować, i do ciasta czy sera dodać taką bezę.
Przekazała Maria z Brzozowa
Słoiki do przetworów
Przygotowując przetwory, trzeba najpierw przygotować słoiki. Trzeba je dobrze umyć i wyparzyć.
Jeśli chodzi o wieczka, to najlepiej za każdym razem używać nowych. Jeśli chcemy jednak wykorzystać je po raz drugi, to należy je wygotować w wodzie z łyżeczką sody.
Przekazała Ewa ze Świętoniowej
Zielone naleśniki
Jeśli do ciasta naleśnikowego dodamy szpinak, otrzymujemy zielone naleśniki.