PORADY RÓŻNE

Borówki do farszu na zimę

Czarne jagody (borówki) można przechować na zimę, aby wtedy przygotować z nich farsz do drożdżówek.

Jagody po uzbieraniu umyć i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażarki (zimą lub w dowolnym czasie) wrzucić je do garnka i zostawić, aby się rozmroziły i puściły sok.

Odlać z tego ok. pół szklanki soku i wymieszać z czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej (zakładając, że w jednej porcji było ok. 1 l zamrożonych jagód). Pozostały sok z jagodami zagotować i powoli wlać do nich sok z mąką – tak jak robi się kisiel lub budyń.

Polskie jagody można też połączyć z borówką amerykańską.

Przekazała Maria z Opoczna

Chrzan w lodówce

Jeśli w lodówce będzie leżał obrany i przekrojony korzeń chrzanu, wówczas żywność się nie psuje i nie nasiąka „lodówkowym zapachem”.

Przekazała Maria z Brzozowa

Chwasty na kostce brukowej – jak je wyeliminować

Przygotować roztwór:

1 l octu
1 szkl. płynu do naczyń (ludwik)
2 szkl. wody zimnej

Nie potrząsać, tylko wlać do spryskiwacza i spryskać kostkę, szczególnie przestrzenie, gdzie wyrastają chwasty. Już na drugi dzień wszystko będzie spalone i można chwasty wyciągnąć.

Przekazała Maria z Brzozowa

Cytryna w zmywarce

Jeśli pozostały nam połówki skórki z cytryny po jej wyciśnięciu, to warto umieścić je w zmywarce. Po myciu (ze standardowym środkiem myjącym) naczynia wyjdą lśniąco czyste i o pięknym zapachu.

Jeśli nie używamy zmywarki, można spróbować wrzucić taką cytrynę do wody do płukania.

Przekazała Maria z Brzozowa

Kapusta kiszona – niwelowanie jej zapachu podczas gotowania

Aby w domu nie rozchodził się zapach kiszonej kapusty, trzeba podczas każdego gotowania na kapustę położyć kromkę chleba.

Kiszenie ogórków (kilka porad)

1) Do kiszenia ogórków dodaję 1 główkę czosnku na 1 kg ogórków wg zasady, że pokarm jest lekiem.

2) Do kiszenia ogórków powinno używać się wody niechlorowanej i soli niejodowanej

3) Jeżeli nie mamy dojrzałych baldachów kopru, można dać ziarna kopru. Warto zebrać jesienią dojrzałe baldachy, wykruszyć suche nasiona i przechować w słoiku.

4) Warto do kiszonych ogórków dodać szczyptę estragonu wtedy są bardzo twarde i chrupiące.

5) Do kiszenia ogórków można dodać liście dębowe. Wtedy ogórki kiszone zachowają twardość.

Myjki do naczyń – czyszczenie

Aby myjki były czyste, to przed każdym myciem naczyń, dobrze jest włożyć je na 2 minuty do kuchenki mikrofalowej.

Placki ziemniaczane – co zrobić, żeby były chrupiące i nie ciemniały?

Aby placki ziemniaczane były chrupiące, trzeba użyć do nich mąki krupczatki oraz dodać 2-3 łyżki tartej bułki.

Przekazała Maria z Brzozowa

Do placków ziemniaczanych można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia i łyżkę kwaśnej śmietany. Wtedy nie ciemnieją i są puszyste.

Przekazała Danuta z Malenisk

Rodzaj ciasta zależy od tego, jakich ziemniaków użyjemy. Lepiej młode niż stare.

Do placków ziemniaczanych można też dodać kiełbasę. Takie placki można jeść ze śmietaną lub ketchupem.

Przekazał Wojciech z Birczy

Ważne, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie, trzeba je więc odcisnąć z nadmiaru soku. Można do tego użyć bawełnianej ściereczki. Jeśli odciśniemy sok do osobnego naczynia, to po 10-20 minutach na dnie zbierze się skrobia. Można odlać wodę, a skrobię ponownie dodać do ciasta.

Przekazała s. Paulina Maria

Puszysta masa serowa/ciasto

Aby masa serowa lub ciasto drożdżowe czy inne było puszyste, to do mocno ubitej piany z białek trzeba dodać 3 łyżki cukru pudru i znowu zmiksować, i do ciasta czy sera dodać taką bezę.

Przekazała Maria z Brzozowa

Słoiki do przetworów

Przygotowując przetwory, trzeba najpierw przygotować słoiki. Trzeba je dobrze umyć i wyparzyć.

Jeśli chodzi o wieczka, to najlepiej za każdym razem używać nowych. Jeśli chcemy jednak wykorzystać je po raz drugi, to należy je wygotować w wodzie z łyżeczką sody.

Przekazała Ewa ze Świętoniowej

Zielone naleśniki

Jeśli do ciasta naleśnikowego dodamy szpinak, otrzymujemy zielone naleśniki.

Wróć do LISTY PRZEPISÓW