Audycja kulinarna – Przepisy na literę P
P
Paluszki babuni
Składniki:
1 kg mąki
1 kostka smalcu
1 kostka margaryny
1 duży kubek kwaśnej śmietany
5 dag drożdży
0,5 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 lub 2 łyżki kminku
5 jajek
(Można zrobić z pół porcji.)
Wykonanie:
W dużej misce przesiać mąkę, dodać kminek i sól i wymieszać. Drożdże wymieszać z cukrem, żeby się rozpuściły. Dodać letni smalec i margarynę (w temp. pokojowej) i dobrze wymieszać z mąką na kruszonkę. Wlać śmietanę i 4 rozmącone jajka. Wlać drożdże i wszystko razem zagnieść w misce.
Ciasto podzielić na 4 części (bo wychodzi z tego 4 blachy) i wykładać po części na stolnicę.
Z pierwszej części zrobić wałeczek na 10 cm, zawinąć na pół, a następnie skręcić w świderek. Ułożyć na blasze posmarowanej olejem.
Drugą część ciasta rozwałkować i radełkiem kroimy na różnej grubości paseczki.
Z trzeciej części zrobić ręką cienkie wałeczki długości ok. 5-6 cm. Radełkiem można zrobić na nich nacięcia.
Czwartą część również ukształtować w wybrany sposób.
Ułożyć ciasto na blasze posmarowanej olejem. Posmarować rozmąconym jajkiem. Jednorazowo piecze się dwie blachy. Piec na zloty kolor, krótko, ok. 10-15 min., w temp. 180-190 °C. Trzeba zaglądać, żeby się nie przypaliły.
Przekazała Danuta ze Strachociny
Paluszki drożdżowe z sezamem
Składniki:
4 szkl. mąki
2 jajka
0,5 szkl. śmietany 12%
5 dag drożdży
1 margaryna lub masło
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
ziarno sezamu do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć i dobrze wysiekać. Następnie wyrobić z nich ciasto.
Rozwałkować na grubość 5-6 mm i wykrajać paluszki (paseczki) niezbyt szerokie (mniej niż 1 cm). Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć paluszki. Piec w temp. 180 °C przez ok. 15-20 min. (sprawdzać).
Przekazała Lucyna z Łowiec
Paluszki z amoniakiem
Składniki:
½ kg mąki
10 dag margaryny
2 żółtka
półtorej łyżeczki amoniaku
Cukier i sól do smaku
Nieco kminku
¼ litra kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Zarobić ciasto i rozwałkować na średnią grubość. Nożem wykrawać wąskie paseczki. Smarować jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku.
Przekazała Maria z Jodłówki
Paluszki do barszczu (1)
Składniki:
10 dag smalcu
10 dag masła
10 dag margaryny
1 kg mąki
2 jaja + 3 żółtka
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 szkl. mleka
7-8 dag drożdży
Wykonanie:
Mleko rozpuścić z drożdżami i dodać łyżeczkę cukru. W tym czasie mąkę wysypać na stolnicę. Wszystkie rodzaje tłuszczu (zimne, z lodówki) zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Można też w międzyczasie zrobić kruszonkę.
Gdy drożdże się ruszą, w mące z tłuszczem zrobić dołek, wbić żółtka i jajka, posolić. Zamieszać jajka z mąką i tłuszczami, wlewając podrośnięte drożdże z mlekiem. Wyrobić ciasto.
Zostawić je na krótki czas do wyrośnięcia (żeby się ruszyło). Rozwałkować cienko, pokroić na paseczki, posmarować jajkiem, posypać kminkiem.
Piec na złoty kolor.
Przekazała Maria z Brzozowa
Paluszki do barszczu (2) – Precelki słone
Składniki:
2 szkl. mąki
1 margaryna
2 żółtka
0,5 szkl. śmietany kwaśnej
sól do smaku
1 jajko do posmarowania paluszków
Kminek, ewentualnie starty ser żółty, do posypania paluszków
Wykonanie:
Mąkę z margaryną porządnie wysiekać . (im dłużej, tym lepsze paluszki, od dobrego wysiekania maki z margaryną zależy ich jakość). Dodać żółtka, śmietanę i sól i razem połączyć. Można też dodać przyprawę do ziemniaków lub inną.
Zagnieść ciasto, rozwałkować niezbyt cienko i pokroić w paseczki również niezbyt cienkie, szerokości ok. 1 cm. Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać kminkiem lub startym serem.
Piec na papierze do pieczenia przez ok. 15 min. w temp. ok. 180 °C.
Przekazała Lucyna
Paluszki do barszczu (3)
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
1 kostka masła lub margaryny
5b dag drożdży
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 roztrzepane jajko
2 lub 3 łyżki maku, kminku lub soli grubej kamiennej
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Dodać resztę składników i zamiesić. Włożyć ciasto na 1 godz. do lodówki.
Następnie rozwałkować i wykrajać paski. Posmarować jajkiem i posypać makiem, kminkiem lub solą.
Piec na papierze do pieczenia w temp. 180 °C , 10-15 min.
Przekazała Maria z Jodłówki
Papryka faszerowana ryżem
Składniki:
5 czerwonych dużych ładnych papryk
500 g mielonego mięsa
150 g ryżu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku
1 duża cebula
sól, pieprz
3 łyżki startego żółtego sera
kilka czarnych oliwek
olej lub oliwa
Wykonanie:
Z papryk odciąć wierzchy (nie wyrzucać) i usunąć nasiona. Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Wykonać farsz. Cebule posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Oliwki pokroić w plasterki, dodać z koncentratem, gdy mięso się już usmaży. Wymieszać to z ryżem.
Farsz włożyć do środka papryk, posypać serem i przykryć odciętymi wierzchami. Ułożyć ładnie w naczyniu żaroodpornym.
Piec ok. 30 min. w temp 200 °C.
Jeśli zostały nam jakieś warzywa z rosołu lub sos z innego dania, to również można dodać to do farszu.
Przekazała Lucyna z Łowiec
Papryka marynowana (1) –> Zobacz: Zalewa do papryki marynowanej
Papryka marynowana (konserwowa) (2)
Składniki:
5 kg papryki
4-5 średnich cebul
ziele angielskie
liście laurowe
czosnek
pieprz ziarnisty
koper (suszony lub zielony)
Zalewa:
4 l wody
2 szkl. octu
2 szkl. cukru
8 łyżek soli
Wykonanie:
Paprykę umyć i wydrążyć ziarnka. Pokroić w plastry szerokości ok. 2 cm. Wkładać do słoika tak, żeby zakryła je zalewa (można ułożyć najpierw pionowo, a na wierzch kilka plastrów poziomo, które będą trzymać pozostałe, by nie wypływały na wierzch). Najlepsze będą słoiki objętości 0,75 lub 0,9 l.
Do każdego słoika włożyć też: 1 ziarnko ziela angielskiego, mały listek laurowy(lub kawałek listka) , 2 ząbki czosnku, 2 ziarenka pieprzu i gałązkę kopru (może być suszony z ziarnami lub zielony).
Cebule pokroić w plastry i sparzyć, a następnie włożyć do słoików na wierzch.
Zalewać wrzącą zalewą. Zakręcić słoiki i włożyć do garnka wyłożonego ściereczką z letnią (nie zimną) wodą. Pasteryzować maksymalnie 3-4 min. od zagotowania się wody.
Przekazała Maria z Brzozowa
Papryka w słoikach
Składniki:
2 kg papryki
Zalewa:
1,5 szkl. cukru
4 szkl. wody
1 szkl. octu
2 łyżki miodu
6 liści laurowych
Wykonanie:
Paprykę oczyścić, sparzyć, pokroić na paski i posolić, a następnie pozostawić na dwie godziny.
Przygotować zalewę z podanych składników. Paprykę przełożyć do słoików i zalać przestudzoną zalewą. Pasteryzować 30 min.
Pascha
Składniki:
7 jaj
3 l mleka niepasteryzowanego (świeżego)
½ l kwaśnej śmietany
laska wanilii (lub cukier waniliowy)
1 kostka masła
1 szkl. cukru pudru
1-2 łyżki kakako
posiekane orzechy i rodzynki (wcześniej można zalać ciepłą wodą i odstawić, żeby zmiękły)
Wykonanie:
Jajka wbić do kwaśnej śmietany, rozkłócić (zmiksować) i połączyć z mlekiem, dodać laskę wanilii. Trzeba to robić to w garnku do gotowania mleka, żeby się nie przypaliło.
Postawić na małym ogniu tak, żeby mocno się podgrzało, ale nie zagotowało się (można sprawdzać temperaturę palcem – dopóki jest to możliwe, temperatura jest odpowiednia). Mieszać często, aż się zetną jajka i powstanie „serek”.
Odstawić do przestudzenia i przelać przez gęste sito lub durszlak z gazą. Zostawić na sitku na noc, żeby dobrze odciekło. Następnego dnia przestudzoną masę przetrzeć przez sito.
Posiekać orzechy i rodzynki i zalać ciepłą wodą, odstawić na chwilę, żeby zmiękły.
Kostkę masła utrzeć z cukrem. Dodawać do tego po 1 łyżce otrzymanego dzień wcześniej sera, cały czas ucierając, aż do połączenia. Dodać posiekane orzechy i rodzynki. Wymieszać i podzieli na 2 części. Do jednej części dodać kakao (ilość wg uznania).
Masę przekładać na przemian (jasną i ciemną) do formy wyścielonej gazą (można to zrobić w formie na babkę wielkanocną). Włożyć do lodówki do zastygnięcia.
Przekazała Ewa ze Świętoniowej
Pascha wielkanocna
50 dag twarogu (takiego do zmielenia)
12,5 dag masła (w temp. pokojowej)
15 dag cukru pudru
2 żółtka
1 całe jajo
2/3 szkl. gęstej śmietany (najlepiej 18 %)
bakalie – dowolnie
Wykonanie:
Twaróg przetrzeć. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem. Dodać do tego śmietanę i wstawić do naczynia z wrzącą wodą. To wszystko wymieszać, aż zgęstnieje.
Ściągnąć z wrzątku i dodać miękkie masło (wcześniej wyjęte), i wymieszać do połączenia składników. Można dodać bakalie lub uzyć ich dopiero do ozdobienia paschy.
Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą. Przycisnąć ciężarem, zostawiając na noc w lodówce. Następnego dnia z pomocą gazy wyjąć paschę na talerz i udekorować bakaliami.
Przekazała s. Kinga M. Wiącek, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej
Pasta do pieczywa z brokułów
Składniki:
1 brokuł
200 g sera feta
2 łyżki jogurtu greckiego
Przyprawy: bazylia, pieprz, kurkuma
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy lub oleju
Wykonanie:
Podzielić brokuła na różyczki, ugotować i ostudzić. Czosnek rozdrobnić. Połączyć wszystkie składniki, przyprawić i zblendować.
Przekazała Maria z Jodłówki
Pasta do pieczywa z soczewicy
Składniki
200 g soczewicy
100 g pomidorów (1 średni pomidor) bez skórki
4 kawałki suszonych pomidorów bez zalewy
2 łyżki oliwy (może być zalewa z pomidorów suszonych)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
Papryka, sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Soczewicę przepłukać i zalać wodą na 2 cm powyżej soczewicy. Posolić i gotować ok. 10 min. (lub dłużej, jeśli będzie potrzeba).
Pomidory pokroić, natkę posiekać. Soczewicę przecedzić i zblendować z resztą składników. Doprawić (uważać, żeby nie przesolić).
Przekazała Maria z Jodłówki
Pasta jajeczna z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
5 dag suszonych pomidorów
6 dag startego żółtego sera
15 dag tuńczyka w sosie własnym
Szczypiorek
Majonez
Pieprz i sól
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce (grube oczka). Pomidory drobno posiekać, dodać starty na grubych oczkach żółty ser. Dodać odsączonego tuńczyka, majonez (nie za dużo – tak, żeby pasta była gęsta), posiekany szczypiorek i doprawić solą i pieprzem.
Przekazała Maria z Brzozowa
Pasta rybna do chleba
Składniki:
1 wędzony mintaj
4 jajka ugotowane na twardo
2-3 łyżki majonezu
1 cebula, najlepiej czerwona, ale może być też biała
opcjonalnie: szczypiorek
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Rybę oczyścić z ości i rozdrobnić. Ugotowane na twardo jajka drobno pokroić, również drobniutko pokroić cebulę. Można dodać też pokrojony szczypiorek. Wymieszać i przyprawić do maku.
Przekazała Maria z Jodłówki
Pasta z makreli z twarogiem
Składniki:
1 makrela wędzona
200 g białego sera
5-6 ogórków konserwowych
1 cebula
pieprz, sól
2 łyżki oleju lub oliwy
majonez (ilość wg uznania)
Wykonanie:
Makrelę rozdrobnić. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę i majonez, wymieszać i schłodzić.
Przekazała Maria z Jodłówki
Pasta z tuńczyka (1)
Składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona cebula
1 łyżka musztardy sarepskiej
Wykonanie:
Fasolę odsączyć, olej z tuńczyka można też częściowo odsączyć według uznania, cebulę pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać.
Przekazała Maria z Opoczna
Pasta z tuńczyka (2)
Składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
4 jajka na twardo
0,5 puszki kukurydzy
4 ogórki konserwowe
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
Wykonanie:
Jajka i ogórki konserwowe pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Dodać tuńczyka i kukurydzę oraz majonez i jogurt. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Włożyć do lodówki na godzinę, by smaki się przegryzły.
Przekazała stała słuchaczka z Pawłosiowa
Paszteciki-kapuśniaczki
Składniki:
1 kg mąki
25 dag margaryny
1 szkl. śmietany
10 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
3 jajka i 2 żółtka
½ szkl. mleka
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem i zostawić, żeby lekko podrosły.
W tym czasie na stolnicę przesiać mąkę i posiekać z mąką margarynę. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wlać drożdże i zarobić ciasto jak na pierogi.
Podzielić ciasto na 3 części (wychodzą 3 blaszki). Wałkować cienko na kształt prostokątny. Na skraju prostokąta kłaść farsz i zawijać na pół, żeby powstał rulonik. Rulonik pociąć na mniejsze kawałki. Można też wykonać inne kształty, np. jak pierogi. Posmarować lekko rozmąconym białkiem. Można czymś posypać według uznania.
Jako farsz może być słodka lub kiszona kapusta z podsmażoną cebulką i doprawiona.
Może być też farsz mięsny. Ugotować mięso (może być z rosołu), obrać z kości, podsmażyć cebulkę na smalcu na złoto, zmielić razem z mięsem i doprawić solą i pieprzem.
Można też zrobić je na słodko z marmoladą.
Piec w dość gorącym piekarniku, ok. 180 °C.
Można je upiec wcześniej i zamrozić. Bardzo dobre są po rozmrożeniu, podgrzane w piekarniku.
Przekazała Lucyna z Odrzykonia
Paszteciki krucho-drożdżowe (ciasto)
Składniki:
Ciasto:
4 szkl. mąki tortowej
1 kostka margaryny
2 łyżki smalcu
4 żółtka
5 dag drożdży
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Farsz dowolny, np. z mięsa i warzyw z rosołu. Może być też kapusta słodka lub kiszona, pieczarki, grzyby…
Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, zimną margarynę i smalec zetrzeć na grubych oczkach. Szybko wymieszać na kruszonkę. Zrobić dołek, wrzucić żółtka i posolić je. Do osobnego garnuszka dać śmietanę, cukier i drożdże i wymieszać, żeby drożdże się rozpuściły. Dodać zaczyn do pozostałych składników i zarobić ciasto.
Rozwałkować ciasto cienko (ono mocno wyrośnie). Kroić prostokąty, faszerować dowolnym farszem i dobrze zlepiać. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać startym żółtym serem.
Piec krótko, na złoty kolor, w temp. 170-180 °C.
Najlepsze są świeże lub gdy przed podaniem krótko podgrzeje się je w piekarniku. Nadają się też do zamrożenia.
Przekazała Maria K. z Brzozowa
PS. Z tego przepisu można zrobić też rożki na słodko, wtedy do ciasta warto dodać cukier wanilinowy.
A jeśli chodzi o zaczyn z drożdży, to dobrze jest rozrobić je w łyżce mleka z cukrem i dodać do ciasta, gdy drożdże ruszą. (Przekazała Danuta)
Pasztet gryczany
Składniki:
0,5 mięsa wieprzowego
1 szkl. kaszy gryczanej
20 dag pieczarek
2-3 żółtka
2 średnie cebule
3-4 łyżki tłuszczu (olej, oliwa)
2 łyżki bułki tartej
Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso zemleć przez maszynkę. Kaszę ugotować na sypko i wystudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Całość poddusić do miękkości.
Mięso wymieszać z wystudzoną kaszą. Dodać żółtka i cebulkę z pieczarkami. Wymieszać. Doprawić do smaku.
Przełożyć do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w temp. ok. 180 °C przez 50-55 min., do suchego patyczka.
Można udekorować śliwkami (najlepsze będą z syropu), ogórkami lub pieczarkami marynowanymi albo ułożyć na liściach sałaty posypanej szczypiorkiem lub groszkiem zielonym.
Przekazała Lucyna
Pączki (1)
Przepis na 46 pączków.
Składniki:
1 kg mąki tortowej
2 szkl. mleka tłustego 3,2 %
10 dag drożdży (najlepiej kupowanych na wagę)
4 całe jajka
0,5 kostki masła lub margaryny
cukier wanilinowy
4 łyżki cukru (może być trzcinowy lub biały)
1 kieliszek alkoholu (wódki lub spirytusu)
Nadzienie, np. Nutella, dżemem porzeczkowym, marmoladą z różą czy ze smażona śliwką…
Smalec lub olej do smażenia.
Wykonanie:
Roztopić margarynę i zostawić do przestygnięcia. Do miski wsypać ok. o,5 kg mąki.
Podgrzać delikatnie mleko. Wsypać do niego rozkruszone drożdże i zamieszać do rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę cukru. Drożdże z mlekiem wylać na mąkę i odczekać chwilę, by z drożdży wyrósł „grzybek”.
Wbić 4 jajka, posolić je. Wsypać cukier. Ciasto zmiksować mikserem.
Dodać roztopiony tłuszcz (nie może być gorący) i dalej miksować. Stopniowo dodawać drugie 0,5 kg mąki i na końcu wlać alkohol.
Ciasto na 1 godzinę włożyć do lodówki (powinno zwiększyć objętość ok. 4-krotnie). Po tym czasie wyjąć po kawałku na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować.
Sposób wykonania pączków według uznania – czy z kuleczek, czy z dwóch nałożonych na siebie krążków z nadzieniem. Nadziewać można np. Nutellą, dżemem porzeczkowym, marmoladą z różą czy ze smażona śliwką…
Ułożyć pączki na ściereczce do lekkiego wyrośnięcia.
Smażyć na głębokim tłuszczu (smalec lub olej, lub wymieszany tłuszcz). Pączki są tak lekkie, że właściwie same się obracają w garnku.
Przekazała Maria z Brzozowa
Pączki (2)
Składniki:
1 kg mąki pszennej tortowej
10 dag drożdży
2 szkl. mleka
6 żółtek i 1 jajko
1/3 szklanki cukru
0,5 kostki masła
otarta skórka cytryny
2 łyżki spirytusu
1 łyżka rumu
trochę wanilii
marmolada na nadzienie
smalec do smażenia
Na lukier:
sok z 1 cytryny (która została po otarciu skórki do ciasta)
cukier puder
opcjonalnie: wiórki kokosowe
Wykonanie:
Podgrzać lekko mleko z masłem, żeby się rozpuściło (do temp. ok. 40 ºC). Dodać drożdże i wymieszać.
Żółtka i jajko ubić z cukrem. Do mąki dodać ubite jajka z cukrem oraz mleko z masłem i drożdżami. Dodać też skórkę z cytryny i wanilię i wyrobić ciasto. Na końcu dodać alkohol.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Potem rozwałkować i robić pączki, nadziewając marmoladą z płatkami róży (lub inną).
Wrzucać na gorący smalec. Po włożeniu na tłuszcz, przykryć garnek pokrywą. Jak z jednej strony usmażą się na rumiano, to zdjąć pokrywę. Drugą stronę smażyć bez pokrywki. Ogień nie może być zbyt duży, smażyć na małym ogniu.
Wykonać lukier. Do soku z cytryny dodawać cukier puder tak, aby po wymieszaniu osiągnąć gęstość śmietany.
Pączki polać lukrem, gdy trochę przestygną. Można je też obtoczyć obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Przekazała Maria z Opoczna
Pączki serowe na szybko
Składniki:
30 dag mąki = 2 szkl.
30 dag białego sera twarogowego, półtłustego = 2 szkl.
4 jajka
0,5 szkl. mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i drobno pokruszonym serem. Dodać całe jajka i mleko i dobrze wymieszać.
Ciasto nakładać namoczoną w gorącym oleju łyżką i piec na złoty kolor na głębokim tłuszczu, jak zwykłe pączki. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy w środku są upieczone.
Gdy przestygną, posypać cukrem pudrem.
Bogusława z Podkarpacia
Pianka czekoladowa –> Zobacz: Czekoladowa pianka
Pieczarki faszerowane
Składniki:
10 dużych pieczarek
2 cebule
2 jajka
natka pietruszki
olej, masło
1 łyżka kaszy kuskus
bułka tarta
cytryna
przyprawy
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć. Zdjąć skórkę z kapeluszy i delikatnie wykręcić lub odciąć trzonki grzybów. Kapelusze skropić sokiem z cytryny.
Na maśle zeszklić cebulę, dodać posiekane lub starte na tarce trzonki pieczarek i udusić, doprawiając do smaku. Kaszę namoczyć przez kilka minut we wrzątku (według przepisu na opakowaniu). Namoczoną kaszę i posiekaną natkę pietruszki dodać do grzybów z cebulą. Wystudzić.
Wystudzonym farszem napełniać kapelusze pieczarek. Panierować w jajku i bułce tartej i obsmażać na oleju. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć na 10 min. do gorącego piekarnika.
Przekazała s. Paulina
Pieczarki z boczkiem
Składniki:
pieczarki (najlepiej duże i ładne)
ser żółty
cebula
boczek
sól i pieprz
Wykonanie:
Pieczarki umyć, ściągnąć zewnętrzną skórkę i wyjąć ogonki. Posypać solą i pierzem.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Boczek i cebulę pokroić w małą kostkę. Cebulę podsmażyć, dodać boczek i wystudzić. Ostudzony farsz włożyć do pieczarek. Pieczarki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, piec 30 min. w temp. 150 °C.
Wyjąć, posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika jeszcze na 30 min. Podawać na ciepło.
Przekazała s. Bernadetta M. Ruchlewicz, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej
Pieczeń wieprzowa
Składniki:
1 kg szynki lub schabu
Przyprawy: słodka papryka, majeranek, tymianek
2 kostki bulionu drobiowego
olej
3 ząbki czosnku (lub czosnek granulowany)
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
Wykonanie:
Mięso wypłukać, osuszyć i natrzeć przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem (nie za dużo soli). Wstawić do lodówki na ok. 4 godz.
Po wyjęciu obsmażyć na oleju z obu stron. Włożyć do garnka, podlać wodą tak, żeby zakryła mięso. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostki drobiowe. Dusić 60 min. na wolnym ogniu. Jeśli woda wyparuje, to można mięso odwrócić.
Można też z wywaru zrobić sos. Na patelni lekko zarumienić masło z mąką i tę zasmażkę dodać do wywaru.
Mięso można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przekazała Maria z Jodłówki
Pierniczki
Składniki:
1 kostka margaryny
50 dag cukru pudru
4 całe jajka i 4 żółtka
1 przyprawa do piernika
1 słoik miodu sztucznego (ok. 450 g)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 1 kg mąki (tyle, ile zabierze w ciasto, które ma mieć konsystencję jak na pierogi)
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto na stolnicy (najpierw mąkę z margaryną, potem zrobić dołek i tam dać pozostałe składniki). Rozwałkować nie za cienko, żeby się nie przypaliły. Wykrawać pierniczki i piec ok. 15 min. w temp. 180 °C.
Przekazała Zofia z Urzejowic
Pierniczki Caritas
Składniki:
80 dkg mąki
1 szkl. miodu płynnego
1 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny lub masła
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka zmielonych goździków lub przyprawa do pierników
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto tak, aby się nie kleiło.
Rozwałkować ciasto na grubość 2-4 mm.
Piec w temperaturze 160 °C przez 7-10 minut.
Lukier
Składniki:
1 białko
10 dag cukru pudru
sok z 1/3 cytryny
Wykonanie:
Białka lekko ubić, dodając stopniowo cukier puder i sok z cytryny.
Dekorować wystudzone ciasteczka.
Z akcji „Podziel się bożonarodzeniowym pierniczkiem” 2021 zorganizowanej przez Związek Rodu Kątskich i Caritas Archidiecezji Przemyskiej.
Posłuchaj o tej akcji na rok 2022.
Pierniczki dobre
Składniki:
1 kg mąki
4 jajka
25 dag margaryny
1 szkl. śmietany
35 dag miodu (1 szkl. miodu)
20 dag cukru (niepełna szkl.)
6 łyżek oleju
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 niepełna łyżeczka amoniaku
3 łyżeczki sody
Wykonanie:
Połowę cukru zrumienić na karmel w garnku i rozprowadzić w mniej niż ¼ szkl. wody (dodać wodę do cukru). Rozmieszać, żeby nie było grudek. Dodać miód i razem rozpuścić. Przestudzić.
2 żółtka i 2 całe jajka utrzeć z resztą cukru. Do miski dodać wszystkie składniki (bez margaryny) i zarobić. Roztopić margarynę. Wszystko wymieszać i zarobić ciasto. Wyjdzie dość rzadkie. Zostawić w zimnym miejscu do następnego dnia.
Na drugi dzień rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wykrawać małe ciasteczka. Piec krótko w temp. 180 °C.
Przekazała Bożena
Piernik
Składniki:
4 jajka
2 szkl. cukru
6 łyżek dżemu (najlepiej śliwkowego)
2 szkl. mleka
1 szkl. oleju
1 przyprawa do piernika
2 łyżeczki sody
4 szkl. mąki
Szczypta soli
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem. Dodać sól, przyprawę do piernika i olej. Wymieszać. Wsypać 2 szkl. mąki i wlać 1 szkl. mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki, sodę i drugą szkl. mleka. Wszystko wymieszać.
Wylać do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec pół godziny w temp. 180 °C.
Można polać polewą czekoladową.
Przekazała Maria z Jodłówki
Piernik adwentowy
Przepis na dwa pierniki. Jeden można przygotować na Boże Narodzenie, a następny na Nowy Rok.
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
40 dag miodu
5 jaj
1 szkl. cukru
2 przyprawy do piernika
2 płaskie łyżki sody
4 łyżki oliwy
Masa:
1 l mleka
10 łyżek kaszy manny
1 kostka masła
1 szkl. cukru
powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść i zostawić w chłodnym miejscu na dwa tygodnie. Po tym czasie rozwałkować na bardzo cienkie placki. Z tego ciasta można zrobić 8 placków. Piec je w piekarniku, każdy osobno przez ok. 7-8 min.
Ugotować kaszę mannę z cukrem i wystudzić. Utrzeć masło i dodawać do niego słodką kaszę mannę, cały czas ucierając.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwsze upieczone ciasto, posmarować powidłami, a następnie masą z kaszy manny. Tak samo zrobić z kolejnymi trzema plackami. Na koniec przycisnąć całe ciasto jakimś ciężarem.
Spożywać najwcześniej następnego dnia.
Przekazała Zofia z Tczewa
Piernik drożdżowy
Składniki:
Ciasto:
10 jaj
1,5 szkl. cukru pudru
1 słoiczek miodu sztucznego (ok. 400 g)
1 przyprawa do piernika
1 szkl. oleju
2,5 szkl. mąki (w tym może być 0,5 szkl. krupczatki) (przesiać)
10 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao (przesiać)
1 szkl. mielonych orzechów
2 łyżki dżemu śliwkowego.
Krem:
3 żółtka
500 ml mleka
¾ szkl cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy (bez cukru, mały – na 500 ml mleka)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej lub krupczatki
1 kostka masła – utrzeć i połączyć stopniowo z tym budyniem.
Wykonanie:
7 żółtek utrzeć dobrze cukrem pudrem. Dodać pokruszone drożdże i miód, przyprawę do piernika i zmiksować do połączenia. Stopniowo wlewać olej i miksować oraz przesianą mąkę z kakao i stopniowo łączyć. Na końcu dodać ubite na sztywną pianę 10 białek. Połączyć łyżką drewnianą.
Wylać ciasto na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godz. w temp. 170 °C.
Po upieczeniu przeciąć na trzy blaty i przełożyć kremem.
Większą część mleka zagotować (jak na budyń), można tu już wsypać cukier. W mniejszej części wymieszać żółtka i mąkę. Wylać to na wrzące mleko i zagotować. Odstawić do wystygnięcia przykryte folią spożywczą (żeby nie było kożucha).
Kostkę masła utrzeć i stopniowo połączyć mikserem z powstałym budyniem.
Powstałą masą przełożyć blaty ciasta.
Na wierzch można dać polewę czekoladową.
Przekazała Maria z Jarosławia
Piernik drożdżowy z masą budyniową
Składniki:
7 jaj
1,5 szkl. cukru pudru
1 słoik miodu, może być sztuczny (420 g)
1 szkl. oleju
2,5 szkl. mąki pszennej
10 dag drożdży
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 szkl. orzechów mielonych
2 łyżki powideł śliwkowych (lub dowolnego dżemu)
1 łyżka (lub więcej) przyprawy do piernika
Wykonanie:
Połączyć suche składniki: mąkę, orzechy, kakao, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puch. Dodać pokruszone drożdże, miód i olej (dając olej, trzeba ubijać na szybkich obrotach). Dodać suche składniki i zmiksować. Na samym końcu ubić białka na pianę i dodać ją, delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto wlać do dwóch dużych keksówek. Piec przez godzinę w temp. 180 °C.
Piernik jest bardzo smaczny sam, ale po wystygnięciu można go też przełożyć powidłem lub masą budyniową.
Masa budyniowa:
3 żółtka
0,5 l mleka
¾ szkl cukru
1 budyń
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Większą część mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka z suchym budyniem i mąką ziemniaczaną i wlać do gorącego mleka. Zagotować. Po przestygnięciu utrzeć z kostką masła.
Przekazała Genowefa
Piernik ekspresowy
Należy przygotować dwie miski.
Do jednej miski dać sypkie produkty :
0,5 szkl. mąki krupczatki
1 ½ szkl. mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej prawdziwej (jeśli ktoś nie może, to może być też zbożowa)
Przyprawa do piernika (jeśli jest bez mąki, to wystarczy 3 łyżki lub całą, można dodać 1 łyżeczkę cynamonu)
Do drugiej miski:
3 jaja
¾ szkl. cukru kryształu
¾ szkl. oleju
3 łyżki powideł (najlepiej śliwkowe)
3 łyżki miodu sztucznego
220 ml mleka (ok. 1 szkl.)
Jaja ubić z cukrem aż zbieleją. Dodać strumykiem olej, dalej powidła, miód i mleko.
Następnie mokre składniki stopniowo dodajemy do suchych i mieszamy łyżką, aż do połączenia. Potem można przez chwilę zmiksować. Można też dodać rodzynki lub orzechy. Rodzynki wcześniej zaparzyć wodą (zalać wrzątkiem, zamieszać i zostawić na ok. minutę).
Ciasto wylewamy na foremkę-keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 60 min. w temp. 180 °C. Po pół godz. pieczenia przykryć papierem.
Polewa czekoladowa:
3 łyżki mleka
1 czekolada mleczna lub gorzka
1 łyżeczka kakao – przesiać przez sitko
Mleko podgrzać, czekoladę połamaną w kostki i rozpuszczać ją, mieszając. Gdy się rozpuści, to dać łyżeczkę kakao. Nie gotować.
Polać po pierniku i posypać wiórkami kokosowymi.
Przekazała Maria z Jarosławia
Piernik na maślance (bez jajek)
Przepis na formę wielkości 16×32 cm.
Składniki:
0,5 l maślanki
3 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. oleju
2-3 łyżki kakao
3 łyżki dżemu porzeczkowego lub śliwkowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 jabłko
1 szkl. cukru
garść orzechów włoskich
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Składniki:
Mąkę wymieszać z cynamonem, przyprawą do piernika, sodą i cukrem. Dodać dżem, jabłko starte na tarce o grubych oczkach, maślankę, olej i posiekane orzechy. To zmiksować.
Piec w temp. 180 °C ok. 60 min. – do suchego patyczka.
Przekazała Edyta z Parczewa
Piernik staropolski (sprzed 100 lat)
Przepis na dwie wysokie keksówki o długości całego piekarnika. Będzie to ciężkie, wysokie ciasto.
Składniki:
1,5 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
1,5 szkl. miodu (sztuczny lub prawdziwy)
1 szkl. cukru
6 jajek
3 płaskie łyżeczki sody
15 dag margaryny lub masła
Przyprawa do piernika
2 łyżeczki cynamonu
75 dag mąki tortowej
2 czubate łyżki kakao
2-3 łyżki gęstego powidła
opcjonalnie: bakalie
Wykonanie:
Miód wyłożyć do rondelka i mocno podgrzać z przyprawą do piernika i cynamonem. Zostawić do wystudzenia. Cukier utrzeć z margaryną i ucierając dalej, dodawać po jednym żółtku. Utrzeć do białości. Wlać przestudzony miód, zamieszać. Dodać śmietanę, a następnie dodawać porcjami mąkę oraz sodę. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy piernikowej i delikatnie wymieszać. Dodać 2 czubate łyżki kakao i 2-3 łyżki gęstego powidła. Można dodać bakalie (mogą być: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, żurawina, daktyle i wszystkie możliwe). Wszystkie bakalie wcześniej obtoczyć w mące, to nie będą opadać na dno.
Piec ok. 1 godz. 15 min. (do suchego patyczka), w niezbyt gorącym piekarniku, ok. 160-170 °C. Po 40 min. można nieco zwiększyć temperaturę.
Można polać polewą czekoladową, lukrem, posypać cukrem pudrem lub oprószyć orzechami.
Ten piernik może leżeć nawet trzy tygodnie, bez lodówki, ale nadaje się też do zamrożenia.
Przekazała Maria z Brzozowa
Piernik staropolski drożdżowy
(Na jedna dużą blachę na cały piekarnik)
Składniki:
Ciasto:
10 dag drożdży
7 jajek
1 szkl. cukru
¾ szkl miodu płynnego
¾ szkl oleju
2,5 szkl mąki
2 łyżeczki sody
2 opakowania przyprawy do piernika
Masa grysikowa:
1 kostka masła
2 szkl. mleka
3 łyżki cukru
5 łyżek kaszy manny błyskawicznej
1 słoik powideł śliwkowych lub inny (ale gładki)
Wykonanie:
Drożdże rozgnieść z cukrem. Dodać żółtka, miód i olej. Całość wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawami do piernika. Wymieszać dokładnie.
Gdy to jest gotowe, to w osobnym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodawać pianę do ciasta stopniowo, czyli po 2-3 łyżki i delikatnie mieszać.
Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra, dół, bez termoobiegu). Piec ok. 40 min. lub do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i z formy (wyciągając z papierem) i wystudzić.
Ściąć lekko wierzch. I przekroić piernik na 2 blaty.
Z mleka i cukru ugotować kasze mannę (grysik). Wystudzić. Rozetrzeć kostkę masła i miksować, dodając do niej stopniowo kaszę mannę.
Pierwszy blat posmarować powidłem. Wyłożyć masę. Drugi blat też posmarować powidłem i przyłożyć na masę. Posmarować masą górę piernika. Rozkruszyć w rękach tę część ciasta, która była ścięta. Można do tego skruszonego ciasta dodać płatki migdałów lub posiekane orzechy. Posypać po wierzchu.
Przekazała Maria z Brzozowa
Piernik z powidłami
Na keksówkę wielkości 12 x 13 cm
Składniki:
125 g margaryny
30 g smalcu
4 łyżki miodu
3 łyżki powideł śliwkowych
220 ml świeżego mleka
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżka kakao
pół szklanki cukru trzcinowego
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
Wykonanie:
Do garnka włożyć margarynę i smalec oraz połamana czekoladę. Dodać kakao, cukier, miód i powidła. Wlać mleko.
Postawić na małym ogniu i podgrzać do rozpuszczenia się tłuszczu oraz do połączenia się składników. Odstawić z ognia i przestudzić.
Do chłodnej masy wbić całe jajka. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz przyprawę do piernika. Wymieszać drewniana łyżką do połączenia składników lub krótko zmiksować.
Przełożyć do keksówki. Piec w temp. 180 °C przez 45 min. (do suchego patyczka).
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki
Czekoladę wkruszyć do śmietany i rozpuścić na ogniu. Gdy wystygnie, polać nią piernik.
Przekazała Edyta z Parczewa
Pierogi ruskie –> Zobacz: Pierogi z serem na słodko i ruskie
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
Farsz:
grzyby suszone
kapusta kiszona
cebula
sól
pieprz
2-3 łyżki bułki tartej (w zależności od ilości grzybów)
masło lub olej do smażenia
Ciasto:
1 kg mąki tortowej
1 jajko
szczypta soli
4-5 łyżek oleju
4 łyżki kwaśnej śmietany
letnia woda
Wykonanie:
Grzyby namoczyć na noc. Rano ugotować je w tej samej wodzie, nie mogą się rozgotować. Jeśli to są grzyby prawdziwki czy podgrzybki, to gotujemy je krócej.
Kapustę kiszoną wypłukać kilka razy i również namoczyć na noc. Następnego dnia zagotować, odlać pierwszą wodę i jeszcze raz zagotować. Aby w domu nie rozchodził się zapach kiszonej kapusty, trzeba podczas gotowania na kapustę położyć kromkę chleba.
Grzyby odcedzić (wywar można zostawić do ugotowania zupy, sosu, podlania gołąbków lub dodania do barszczu wigilijnego). Zostawić je na durszlaku na kilka lub kilkanaście godzin, żeby wyschły. Potem odcisnąć je, np. w bawełnianej szmatce.
Kapustę również odcedzić, wysuszyć i zmielić w maszynce na drobnym sicie.
Zmielić grzyby w maszynce na drobnych oczkach. Dodać zmieloną kapustę kiszoną. Dodać sól, pieprz i tartą bułkę, by uzyskać odpowiednią konsystencję – farsz nie może być rzadki! Dodać cebulę drobno pokrojoną i zeszkloną na patelni na maśle lub oleju.
Mąkę wysypać na stolnicę. Zrobić dołek, wbić jajko i posolić (szczyptą soli). Dodać 4-5 łyżek oleju oraz ok. 4 łyżek kwaśnej śmietany. Wymieszać to wszystko. Dolewać letnią wodę w takiej ilości, ile zabierze ciasto i zarabiać. Ciasto powinno być dość wolne, miękkie i lśniące.
Podsypać mąką, położyć ciasto w naczyniu i przykryć. Odcinać po kawałku i wałkować.
To ciasto robi się szybko i jest bardzo elastyczne.
Z tego samego przepisu można zrobić uszka, tylko nie dodawać kapusty kiszonej. Można też przygotować farsz grzybowy i tylko do części dać kapustę, a z tego samego ciasta wykonać zarówno uszka z grzybami, jak i pierogi z kapustą i grzybami.
Przekazała Maria z Brzozowa
Pierogi z serem na słodko i ruskie
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki
2,5 dag masła
1 jajko
1 szkl. gorącej wody (nieparzącej)
Farsz do pierogów na słodko:
0,5 kg sera białego tłustego
1 czubata łyżka kaszy manny
5 dag masła
2 żółtka
wanilia do smaku
cukier do smaku
Farsz do ruskich pierogów:
1 kg ziemniaków
0,5 kg sera białego tłustego
10-12 dag bryndzy
30 dag cebuli
10 dag słoniny
sól i pieprz
Wykonanie:
Najpierw przygotować farsz.
Farsz do pierogów z serem na słodko: Ser rozgnieść pałką lub łyżką. Dodać miękkie masło, żółtka, kaszę mannę, wanilię i cukier. Wymieszać.
Farsz do ruskich pierogów: Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie utłuc je i wystudzić. Słoninę pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i też podsmażyć na rumiano. Ziemniaki wymieszać ze słoniną, cebulą oraz z serami i zmielić w maszynce. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotować ciasto: Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Przesiać mąkę do miseczki, zrobić dołek i stopniowo dodawać wodę z masłem, mieszając drewnianą łyżką. Gdy masa już nie będzie bardzo gorąca, to dodać jajko i całość zagnieść.
Zrobić z ciasta 4 wałeczki i stopniowo kroić jak kopyta. Każdy kawałek na bieżąco rozwałkowywać, nadziewać i zaklejać. Nie zostawiać większej ilości niezaklejonych kawałków, bo ciasto szybko obsycha.
Wrzucać na wrzątek i gotować ok. 2 min. od wypłynięcia.
Przekazała Maria z Opoczna
Pierogi z truskawkami
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
2 łyżki oleju
200 ml wody
szczypta soli
300 g truskawek świeżych lub mrożonych
200 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
mięta
Wykonanie:
Na stolnicy przesiać mąkę z solą, w środku kopczyka zrobić wgłębienie i wlać wodę oraz olej. Zagnieć na gładkie i jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować. Wycinać kółka, np. używając szklanki. Na wykrojone z ciasta kółka nakładać truskawki pokrojone w ćwiartki. Zlepić brzegi formując pierogi.
Pierogi wkładać ostrożnie na osolony wrzątek. Wyjmować łyżką cedzakową po 2-3 minutach od momentu wypłynięcia.
Śmietanę wymieszać z cukrem oraz drobno pokrojoną miętą. Ugotowane pierogi ułożyć na talerzu, polać śmietaną i udekorować gałązką mięty.
Przekazała s. Paulina
Pieróg jarosławski (bieszczadzki)
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki
3 dag drożdży
1 dag cukru
1/4 l mleka
2 żółtka
1 jajo
8 dag tłuszczu
sól
Nadzienie:
1 kg ziemniaków
15 dag kaszy gryczanej
20 dag cebuli
10 dag smalcu
masło i sól do smaku
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 5 dag mąki, kilka łyżek mleka i pozostawić w cieple pod przykryciem. Gdy wyrośnie, dodać jaja i resztę mąki, lekko wyrobić łyżką, a później ręką. Pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrobić aż do ukazania się pęcherzyków. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Ziemniaki zalać wodą, ugotować, odcedzić i natychmiast utłuc na miazgę, dodać kaszę gryczaną na wpół upieczoną, sporo cebuli zrumienionej na smalcu na żółty kolor, stopione masło, sól, pieprz i wyrobić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Jeden placek wyłożyć do natłuszczonej blaszki, na to dać nadzienie i przykryć drugim plackiem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1 godz.
Podawać na gorąco lub na zimno polane masłem.
Przekazał Andrzej Kuca
Posłuchaj całej audycji Andrzeja Kucy „Ziemniaczane przysmaki Podkarpacia”
Pieróg z kaszy gryczanej
Składniki:
Farsz:
1,8 kg ziemniaków obranych (ok. 3-litrowy garnek)
1 margaryna
4 jaja
1 słoik litrowy kaszy gryczanej
2 łyżki mąki pszennej
Sól i pieprz do smaku też ziołowy
opcjonalnie przyprawa warzywna
40 dag białego sera
¾ szkl. gęstej śmietany 18%
Skórka do pieroga:
Można też zapiekać sam farsz, nie robiąc skórki.
36 dag mąki tortowej
15 dag margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki gęstej śmietany 18 % (maks. pół szkl.)
3 dag drożdży
Do posmarowania:
1 białko
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Kaszę gryczaną przepłukać kaszę, przebrać i odsączyć. Zostawić do obsuszenia. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Do gorących ziemniaków wsypać kaszę gryczaną. Potłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać roztopioną margarynę i wymieszać. Zostawić do ostudzenia.
Do ostudzonych ziemniaków dodać ser, jaja, mąkę, sól i pieprz i wyrobić dobrze tę masę.
Jeśli robimy wersję bez skórki, to farsz wyłożyć na blachę (35×20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować białkiem połączonym z 2 łyżkami oleju. Piec 1 godz. w temp. 180 °C.
Jeśli robimy pieróg ze skórką, to należy przygotować ciasto.
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną (śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki, żeby nie była zimna). Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać na kruszonkę z margaryną. Dodać drożdże ze śmietaną, żółtka, sól, cukier i zagnieść ciasto.
Zostawić na 1 godz. do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto i wyłożyć na spód i boki blachy. Na ciasto wyłożyć farsz. Brzegi ciasta i farsz posmarować białkiem połączonym z 2 łyżkami oleju. Piec 1 godz. w temp. 180 °C.
Przekazała Krystyna
Pierś z indyka z żurawiną i jabłkami
Składniki:
800 g piersi z indyka
100 g żurawiny suszonej
2 jabłka (średnie)
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
Skórka i sok z połowy pomarańczy
Nieco imbiru
3 ząbki czosnku
3 gałązki rozmarynu
4 łyżki oleju
Sól i pieprz do smaku
1/3 szklanki wody
Wykonanie:
Pierś umyć, osuszyć i włożyć do naczynia żaroodpornego.
W osobnym naczyniu przygotować marynatę z wszystkich składników oprócz jabłek i żurawiny; skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wymieszać i polać tym indyka. Mięso ponakłuwać wykałaczką.
Jabłka obrać (ewentualnie można też zostawić je ze skórką), pokroić w ósemki i ułożyć wokół indyka. Posypać wszystko żurawiną. Wlać 1/3 szklanki wody.
Zapiekać przez 50 min. w temp. 180 C°. Pod koniec pieczenia odkryć (ok. 10 min przed końcem); można też w międzyczasie polewać indyka sosem, który się utworzy.
Indyka można podawać z ziemniakami lub warzywami.
Przesłała Maria z Jodłówki
Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami
Składniki:
2 małe piersi z kurczaka (pojedyncze)
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki tymianku
1 cebula
8 suszonych pomidorów
100 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
200 ml słodkiej śmietanki 30 %
garść posiekanej natki z pietruszki
olej
ok. 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posypać przyprawami. Cebulę i pomidory pokroić w kostkę. Podsmażyć mięso i osobno cebulę. Połączyć cebulę z mięsem, dodać pomidory, wlać wino i wszystko podgrzać. Następnie dodać śmietankę i natkę. Dusić pod przykryciem.
Można spożywać z chlebem, z ryżem, z ziemniakami i z surówką.
Maria z Jodłówki
Pigwa do słoików
1 kg pigwy
1 kg cukru
Po wydrążeniu pigwę zetrzeć w maszynce do buraków (na grubych oczkach). Włożyć do słoików litrowych i zasypać cukrem.
Zostawić na kredensie na kilka dni – ok. tygodnia. Słoiki najlepiej zakręcić i odwrócić dnem do góry, bo jeśli by pigwa nie była przykryta, to ta część owoców z wierzchu mogłaby się psuć. Co jakiś czas potrząsać słoikami, żeby cukier lepiej się rozpuścił. Pigwa powinna wypuścić tyle soku, żeby był równo z owocami.
Gotową pigwę z sokiem włożyć do lodówki. Nie odcedzać. Dodawać do herbaty sok razem z owocami.
Maria z Żurawicy
Pigwowy sok i pigwa do żucia
1 kg pigwy
80 dag do 1 kg cukru
Zasypać pigwę cukrem i zostawić na kilka dni w ciepłym miejscu (ok. tydzień). Codziennie przemieszać drewnianą łyżką. Po tym czasie odlać sok do słoików i zapasteryzować przez ok. 10 min.
Natomiast owoce przepuścić przez maszynkę do mięsa, przełożyć do rondelka lub na patelnię i zasmażać. Jeśli jest kwaśne, to dodać jeszcze cukru. Smażyć, aż się cukier rozpuści na karmel. Włożyć to do małych słoiczków i od razu zakręcać, żeby się zassało.
Taką pigwę można brać ze słoiczka po łyżeczce i żuć. W ten sposób skorzysta się z witamin, które pozostały w pigwie, a również smak jest bardzo dobry.
Przekazała Maria z Jarosławia
Pingwinki
Składniki:
1 słoik czarnych oliwek
1 opakowanie mini mozzarelli
1 duża marchewka
sałata
wykałaczki
Wykonanie:
Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Można ją wcześniej lekko podgotować w wodzi z masłem i solą. Z każdego krążka wykroić trójkącik – w ten sposób powstaną nóżki, a z trójkącika dzióbki pingwinków.
Jedną oliwkę nakroić wzdłuż tak, aby nie przeciąć jej do końca. W powstałą szczelinę włożyć delikatnie kulkę mozzarelli, tak aby oliwka tworzyła skrzydełka pingwinka. W drugą oliwkę, w miejscu, gdzie jest dziurka, włożyć marchewkowy dzióbek.
Na wykałaczkę nadziewać kolejno: głowę, tułów i nóżki pingwinka. Ustawić pingwinki na sałacie.
Można też z marchewki wykroić kokardki dla pingwinkowych dziewczynek i muszki dla chłopców.
Przekazała s. Judyta M. Wojciechowska, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej
Pizza
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
pół szkl. oleju
1 szkl. ciepłej wody
25 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Sos:
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
4 łyżki ketchupu
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oleju
suszone oregano
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
Dodatki:
20 dag sera żółtego startego na grubych oczkach
15 dag szynki w plasterkach
30 dag pieczarek
2 cebule
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
5 krążków ananasa
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać wodą i olejem. Dodać mąkę z solą i zagniatać ciasto przez kilka minut. Przykryć ściereczką i na pół godziny ciasto włożyć do lodówki.
Olej rozgrzać, dać na patelnię pokrojony czosnek i resztę składników na sos. Lekko podsmażyć.
Podsmażyć cebulkę i pieczarki. Przyprawić lekko solą i pieprzem. Plastry szynki najlepiej pokroić na cztery części. Pokroić też paprykę i ananasa.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Rozłożyć na blasze na papierze do pieczenia i posmarować sosem. Na tym położyć połowę startego sera. Następnie ułożyć szynkę, cebulę z pieczarkami i resztę dodatków: paprykę, kukurydzę i ananas.
Piec ok. 20-30 min. w temp. 200 stopni.
Pod koniec pieczenia posypać resztą sera i zapiec.
Maria z Jodłówki
Pizza (ciasto bez czekania) – Zobacz: Ciasto na pizzę (bez czekania)
Pizza o. Marka, karmelity bosego – Zobacz: Calzone o. Marka, karmelity bosego
Placek drożdżowo-kruchy z ziemniakami – Zobacz: Kulebiak (kartoflak)
Placek drożdżowy z białek
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej tortowej
1 szkl. mleka
5 dag drożdży
1 szkl. białek (ok. 6-7)
¾ szkl. cukru
5 dag masła
¼ szkl. oleju
cukier wanilinowy
bakalie (np. skórka pomarańczowa i rodzynki)
Wykonanie:
Białka ubić. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać białka i pozostałe składniki. Wymieszać i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, to przerobić je krótko i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec temp 180 °C.
Przekazała Maria z Opoczna
Placek japoński z makiem – Zobacz: Ciasto japońskie z makiem
Placek orzechowy (1)
Ciasto:
30 dag mąki pszennej
30 dag margaryny
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Zarobić ciasto jak kruche i podzielić na 2 części.
Krem:
6 jajek
20 dag cukru
20 dag margaryny
20 dag zmielonych orzechów
1 cukier waniliowy
Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać żółtka i orzechy. Na końcu pianę białek i to już wymieszać łyżką.
Jeden placek rozwałkować, położyć na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Brzegi ciasta lekko podnieść na boki. Na to wyłożyć masę, a na wierzch drugi placek.
Pieczemy ok. 1 godziny w temp. ok. 180 stopni.
Po upieczeniu polać polewą czekoladową.
Przekazała Maria z Jodłówki
Placek orzechowy (2)
Składniki:
Ciasto:
4 żółtka
¾ kostki margaryny
2,5 szkl. mąki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki amoniaku (szczypta)
2 małe słoiki (lub 1 większy) powideł lub dżemu porzeczkowego
Masa orzechowa:
5 jaj
4 białka
1 szkl. cukru (lub mniej)
1 cukier waniliowy, najlepiej z prawdziwą wanilią (lub ekstrakt z wanilii)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag mielonych orzechów
Polewa:
2 czekolady z nadzieniem truskawkowym
2 łyżki mleka
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto (nie musi być jednolite). Wyłożyć ciasto na średniej wielkości blachę i wyrównać. Na ciasto wyłożyć powidła lub dżem porzeczkowy (najlepsze będą przetwory wykonane własnoręcznie).
W osobnym naczyniu ubić jajka (i białka, które pozostaną z jajek użytych do ciasta) ze szklanką cukru (można dać mniej cukru) i cukrem waniliowym. Gdy masa jest dobrze ubita, to dodać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Wymieszać delikatnie i wylać masę na ciasto (na dżem).
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec, aż się upiecze (można sprawdzać palcem, czy wierzch ciasta już się nie przykleja, lub sprawdzać patyczkiem).
Przygotować polewę
czekolady pokruszyć do naczynia, dodać mleko i masło. Rozpuścić na wolnym ogniu tak, żeby polewa się nie zagotowała.
Gorący placek polać polewą.
Przekazała Jadwiga z Jarosławia
Placek orzechowy (3)
Składniki:
6 jaj (przynajmniej wielkości L)
1 szkl. cukru
1 szkl. mielonych orzechów włoskich (8 dag)
1,5 szkl. mąki tortowej (lub 1 szkl. mąki tortowej + 0,5 szkl. mąki krupczatki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
5 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka octu
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, żółtka i ubić. Dodać ocet i wymieszać. Dodać olej i makę z proszkiem i pozostałe składniki i wymieszać.
Wylać na blachę i piec ok. 35 min. w temp. 160 °C.
Placek można przełożyć galaretką lub dowolną masą.
Przekazała Krystyna
Placek orzechowy we francuskim cieście (1)
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
30 dag margaryny
3 żółtka
1 łyżka octu
2 łyżki wody
Masa orzechowa:
9 żółtek
40 dag orzechów
40 dag cukru pudru (lub 30 dag)
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki
ok. pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę posiekać z mąką i zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić ciasto na dwie części.
Z białek ubić pianę. Cały czas miksując, dodawać cukier i po jednym żółtku oraz resztę składników na masę orzechową.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia położyć połowę ciasta. Na to masę orzechową i na wierzch drugą część ciasta.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 45 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, bądź polać czekoladą.
Przekazała Zofia z Urzejowic
Placek orzechowy we francuskim cieście (2)
Ciasto francuskie:
Składniki:
35 dag mąki tortowej
1 margaryna (zimna)
3 żółtka
2 łyżki zimnej wody
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Schłodzoną margarynę zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać z mąką, tworząc kruszonkę. Dodać 3 żółtka, wodę, ocet i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Masa orzechowa:
Składniki:
7 jaj (średnich lub dużych)
1 pełna szkl. cukru (26 dag)
23 dag zmielonych włoskich orzechów
3 pełne łyżki bułki tartej
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ze szklanki cukru odjąć 3 czubate łyżki (będą potrzebne do piany). Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Dodać zmielone orzechy, bułkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Pianę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 3 czubate łyżki cukru. Pianę dodać do orzechów i wymieszać.
Zakończenie:
Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać masę orzechową. Drugą część ciasta rozwałkować cienko i przykryć masę orzechową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170. Piec 40 min.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Przekazała Krystyna
Placek pomarańczowy
Masa pomarańczowa jako składnik do ciasta:
(przygotować dzień wcześniej)
3 duże pomarańcze
1,5 szkl. zmielonych orzechów
Pomarańcze dokładnie wymyć i gotować przez 10 min. Odlać wrzątek, zalać pomarańcze zimną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia zmielić pomarańcze wraz ze skórką (w maszynce do mięsa). Dodać zmielone orzechy. Masę podzielić masę na 3 części.
Ciasto:
(trzeba przygotować trzy takie placki)
5 jaj
¾ szkl cukru
1 łyżka kakao
5 łyżek tartej bułki
1 płaska łyżeczka proszku do opieczenia
1 część masy pomarańczowej
Wymieszać w osobnym naczyniu bułkę tartą z proszkiem do pieczenia i kakao. Ubić białka jak do biszkoptu, dodać cukier i pozostałe składniki. Na koniec dodawać stopniowo masę pomarańczową na przemian z bułkę tartą (wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao).
Piec ok. 35 min. w temperaturze 170-180 C°, do suchego patyczka.
W ten sposób upiec trzy placki. Nie trzeba ich ponczować. Przełożyć je dowolną masą, np. czekoladową.
Masa czekoladowa:
3 jajka
¾ szkl. cukru
1 gorzka czekolada
1 kostka masła
Ok. kieliszek lub 2 łyżki spirytusu
Jajka ubić na parze z cukrem. Wystudzić i utrzeć z masłem. Rozpuścić czekoladę z łyżką mleka i dodać do masy. Dodać odrobinę spirytusu.
Przekazała Elżbieta
Placek serowo-makowy – Zobacz: Marcepan
Placek śmieciuch –> Zobacz: Śmieciuch (placek)
Placek ze śliwkami
Składniki:
1 kostka masła lub margaryny
1 szkl. cukru
4 jajka
3 szkl. mąki
6 łyżek kaszy manny
3 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl. mleka
2 łyżki octu
Śliwki węgierki
cynamon (dowolnie)
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i dalej ucierać. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać kaszę mannę, mleko i na końcu ocet. Wymieszać.
Na sporą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy połówki śliwek, skórką na spód. Można posypać cynamonem.
Piec 40 min. w temp 180 °C.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Przekazała Maria z Jodłówki
Placek z owocami
Składniki:
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
2 jajka
6 łyżek oleju
Odrobinę soli
dowolne owoce
opcjonalnie: 1-2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyć do miski, mąkę przesiać. Wymieszać łyżką. Jeśli będzie za gęste, to można dodać 1-2 łyżki śmietany.
Wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć dowolne owoce.
Piec 30 min.
Maria z Przemyśla
Placek z serem
Składniki:
Ciasto:
1 szkl. cukru kryształu
1 szkl. mleka
1 szkl. oleju
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki dżemu (najlepsze powidło śliwkowe)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 jajka
45 dag mąki pszennej
Masa serowa:
½ kg sera
½ kostki margaryny
2 jaja
½ szkl. cukru kryształu
1 cukier waniliowy
opcjonalnie: 10 dag wiórków kokosowych
Wykonanie:
Składniki na ciasto utrzeć na jednolitą masę – najpierw utrzeć jajka z cukrem, potem dodać olej, mleko kakao i dżem, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.
Podzielić ciasto na pół. Jedną połowę wyłożyć na blachę.
Ser zemleć w maszynce. Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać wiórka kokosowe, cukier waniliowy i ser. Połączyć na jednolitą masę.
Na pierwszą część ciasta wykładać łyżką ser, w dowolnych miejscach, jak się ułoży. Na to wylać drugą część ciasta.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 190 °C, piec ok. 70 min, do suchego patyczka.
Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.
Przekazała Helena z Markowej
Placki z cukinii i brokułu
Składniki:
1 mała cukinia
pół brokułu
3 jajka
1 duża cebula
2 łyżki mielonego lnu lub łuski babki jajowatej
ser żółty lub mozzarella
sól, pieprz (do smaku)
oliwa z oliwek (do smażenia)
Wykonanie:
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć cukinię, brokuł i cebulę i ser.
Jajka rozbić, dodać len lub babkę jajowatą, sól i pieprz i wymieszać. Do przygotowanej masy dodać starte składniki i wymieszać.
Smażyć na oliwie z oliwek.
Przekazała Marta z Prałkowiec
Placki z dyni
Składniki:
1,5 kg dyni
4 łyżki pestek słonecznika
1 ząbek czosnku
sól do smaku
1 jajko
bułka tarta
mąka pszenna
olej do smażenia
Wykonanie:
Dynię obrać i wydrążyć z pestek. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Nieco odsączyć z soku i dodać pestki słonecznika. Do całości dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, jajko i bułkę tartą (tyle, by uzyskać gęstą konsystencję).
Formować małe kotlety i panierować w mące pszennej. Smażyć na tłuszczu na rumiano z obu stron. Odkładać na tackę z ręcznikiem papierowym, by odsączyć zbędny tłuszcz. Warto spróbować pierwszy placek i ocenić, czy jest wystarczająca ilość soli i pestek ze słonecznika.
Podawać polane ketchupem lub sosem czosnkowym.
Przekazała s. Judyta Maria Wojciechowska, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej
Placki ziemniaczane z cukinią
Składniki:
cukinia
ziemniaki
cebula
marchew (opcjonalnie)
cebula
jajko
mąka
olej do smażenia
Ilość składników według uznania.
Wykonanie:
Zetrzeć cukinię na dużych lub drobnych oczkach, odczekać i odcisnąć sok. Ziemniaki zetrzeć na tarce. Podobnie trochę cebuli. Można też dodać marchew startą na drobnych oczkach.
Dodać sól, pieprz i 1 jajko. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać trochę mąki.
Smażyć z dwóch stron na oleju.
Przekazała Maria z Jodłówki
Placki ziemniaczane z jabłkiem i marchewką
Składniki:
3 duże ziemniaki
1 średnia marchewka
1 jabłko (kwaskowate)
1 średnia cebula
2 łyżki mąki
1 jajko
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki, marchewkę, jabłko i cebulę zetrzeć na drobnych oczkach. Dodać 2 łyżki mąki, jajko, sól i pierz (do smaku). Wymieszać i smażyć na gorącym oleju.
Przekazała Maria z Jodłówki
Placki z masła orzechowego –> Zobacz: Deser bez cukru
Placki z selera
Składniki:
1 duży seler (ok. 30 dag)
pęczek natki pietruszki
10 dag sera żółtego
2 szkl. mąki pszennej
1 jajko
0,5 l mleka
0,25 l wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Seler ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak samo zetrzeć ser, a natkę z pietruszki posiekać.
Z maki, wody i mleka zarobić ciasto, dodać jajko i proszek do pieczenia i rozrobić na jednolitą masę. Do ciasta dodać seler, ser i natkę pietruszki. Delikatnie wymieszać.
Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Można je podawać z dowolnym, ulubionym sosem.
Przekazała s. Paulina
Placuszki z kurczaka z musztardą
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
2 jajka
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Odrobinę papryki mielonej słodkiej
1 ząbek czosnku zmiażdżony
Sól do smaku
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę (takiej wielkości jak jabłka do racuchów). Przełożyć do miski. Wbić jajka, dodać majonez, musztardę i sos sojowy oraz resztę składników (mąkę przesiać). Wymieszać i zostawić na 15-20 min.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać placuszki. Wykładać na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z tłuszczu.
Przekazała Maria z Przemyśla
Podudzia na kapuście kiszonej
Porcja dla ok. 5 osób.
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
10 podudzi
1 marchew
5 łyżek oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 cebula
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżka majeranku
1,5 szkl. wody lub bulionu drobiowego
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami. Włożyć do miski, polać olejem i zostawić w lodówce przez min. 3 godz.
Kapustę odcisnąć, pokroić, a jeśli jest zbyt kwaśna, to przepłukać. Dodać posiekaną cebulę, potem marchew startą na grubych oczkach i czosnek przeciśnięty przez praskę. Można też dodać trochę kminku.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wyłożyć kapustę. Na wierzch położyć mięso. Polać wodą (lub wywarem). Przykryć folią aluminiową lub pokrywką.
Zapiec w piekarniku w temp. 200 C° przez 1 h, ostatnie 10-15 minut piec bez pokrywki, żeby mięso się zarumieniło.
Do tego najlepiej pasują ziemniaki z wody.
Przekazała Maria z Jodłówki
Powidła śliwkowe z piekarnika (śliwki węgierki z piekarnika)
Składniki:
6 kg jędrnych śliwek węgierek, ale nie bardzo dojrzałych
1 łyżeczka kardamonu
2 łyżeczki cynamonu
12 garści cukru lub więcej
Wykonanie:
Śliwki umyć i wypestkować. Ułożyć otwarte na dwóch blachach wielkości całego piekarnika, na każdą po 3 kg śliwek. Posypać cukrem po wierzchu, po 3 garści na każdą blachę. Włożyć do zimnego piekarnika na grzanie „góra i dół” i podgrzewać przez 45 min. do temp. ok. 170-180 °C. Gdy śliwki zaczną parować, można lekko skręcić piekarnik; chodzi o to, żeby śliwki odparowały.
Śliwki zostawić w piekarniku, nie mieszać ich. Po około pół doby otworzyć i posypać jeszcze raz po 3 garści cukru. I znowu piec 45 min. do temp 170 °C.
Po następnym pół doby zrobić to samo, ale można już nie dodawać cukru (wedle uznania). Natomiast na każdej blasze śliwki posypać po pół łyżeczki kardamonu i po 1 łyżeczce kardamonu, można wymieszać. Jeśli chcemy rzadszą konsystencję powideł, to wystarczy pół godziny pieczenia.
Łyżką zlać do słoików gorące śliwki (z powstałym sosem). Zakręcić i odwrócić słoiki do góry dnem, nie trzeba pasteryzować.
Przekazała Maria z Brzozowa
Powidła z papryki
Składniki:
1 kg czerwonej papryki pomidorowej
2 cytryny
Ok. 1 kg cukru
Wykonanie:
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w większe kawałki, następnie zmielić ją w maszynce do mięsa. Dodać tyle cukru, ile waży zmielona papryka. Przez 10 min. smażyć na małym ogniu. Do tej masy dodać sok i skórkę startą z 2 cytryn. Nadal gotować na małym ogniu i mieszać, aż powidło odparuje i zgęstnieje.
Gorącą masę wkładać do słoików. Zakręcić i pasteryzować przez 20 min.
Lucyna z Łowiec
Proziaki
Składniki:
1 jajko
1/2 l kwaśnego mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
mąka pszenna (tyle, ile będzie potrzeba, by powstało miękkie ciasto)
nieco soli do smaku
Wykonanie:
Jako wymieszać z mlekiem. Dodać sól i sodę. Wymieszać, dodając tyle mąki, by powstało ciasto, które da się przenieść na stolnicę. Wyrabiać je, dodając mąki, ale tylko tak długo, by przestało się kleić do rąk. Ciasto musi być delikatne i miękkie.
Rozwałkować je na grubość 1 cm i szklanką wyciąć kółka. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 10-15 min.
W tym czasie rozgrzać grubą, najlepiej żeliwną patelnię, lub taką z nieprzywierającą powłoką. Proziaki ułożyć na suchej patelni i piec z każdej strony na złoty lub zarumieniony kolor.
Przekazał Andrzej Kuca
Posłuchaj całej audycji Andrzeja Kucy „Chleb i jego podkarpacki poprzednik, czyli proziaki”
Przysmak z węgierek (powidła)
Składniki:
2,5 kg węgierek lub innych śliwek (takich, od których dobrze odchodzą pestki)
1 kg cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
20 dag kakao
Wykonanie:
Śliwki umyć, osuszyć i wydrylować. Surowe owoce przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmielić w mikserze, można też zblendować.
Włożyć do garnka, dodać cukier, zamieszać i smażyć 2 godz. na małym ogniu. Pod koniec dodać kakao i cukier wanilinowy i wymieszać. Smażyć jeszcze do 20 minut.
Gorące powidło włożyć do słoików i odwrócić je do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować.
Przekazała Lucyna z Łowiec
Ptasie mleczko
Składniki:
0,5 l śmietanki kremówki 30%
5 białek
2 cukry wanilinowe
Sok z 1 cytryny
8 pełnych łyżek żelatyny
5 dag cukru pudru
Wykonanie:
Żelatynę zalać przegotowaną i przestudzoną wodą. Zostawić na 5 min., żeby napęczniała.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać wyciśnięty sok z cytryny. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Dodać do białek cukier puder i cukier wanilinowy. Chwilę ubijać. Połączyć obie piany, ubić, następnie dodawać żelatynę i też zmiksować.
Wyłożyć masę na blachę wyłożoną folią (forma średniej wielkości). Włożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Polać wystudzoną polewą czekoladową. Podawać ptasie mleczko pokrojone na kawałki.
Masę można przed wylaniem na blachę podzielić na pół i do jednej części dodać kakao.
Polewa czekoladowa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki wody
Do rondelka wlać 2 łyżki wody i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzać (roztopić) i wystudzić.
Danuta
Ptasie mleczko trójkolorowe
Składniki:
8 łyżeczek żelatyny
6 jaj
9 łyżek cukru
3 łyżki kakao
1 szkl. śmietany kremówki (min. 30%)
2 opakowania czerwonej galaretki
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w pół litra letniej wody. Rozlać to do 3 małych naczyń (np. szklanek).
W osobnym naczyniu ubić 3 żółtka z 3 łyżkami cukru. Dodać z pianę z 3 białek. Dodać jedną porcję rozrobionej żelatyny.
W drugim naczyniu również ubić 3 żółtka z 3 łyżkami cukru i pianą z 3 białek. Dodać 3 łyżki kakao i drugą porcję żelatyny.
W trzecim naczyniu śmietanę kremówkę ubić z 3 łyżkami cukru i z ostatnią częścią żelatyny.
Wąską blaszkę (keksówkę) wyłożyć folią aluminiową. Na dno wylać najpierw masę żółtą, schłodzić w lodówce, żeby stężała. Na nią wylać masę kakaową i również schłodzić do stężenia. Następnie końcu wylać masę ze śmietanki i też schłodzić do stężenia. Na wierzch wyłożyć schłodzoną galaretkę czerwoną. Włożyć do lodówki. Gdy dobrze stężeje, wyjąć z blachy i kroić w grube plastry.
Przekazała Danuta
Ptysie nadziewane pieczarkami
Przepis na 6 ptysiów.
Składniki:
Ciasto ptysiowe:
1 szklanka wody
1/3 kostki masła
1 szklanka mąki
sól
4 jajka
Farsz:
50 dag pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżka tartego serca żółtego
sól
pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Zagotować wodę z masłem i solą. Do wrzątku wsypać mąkę i trzymając na ogniu, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Zestawić z ognia, gdy ciasto zrobi się szkliste i zacznie odstawać od naczynia.
Po przestygnięciu wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem.
Na wysmarowaną blachę nakładać ciasto łyżką, zachowując duże odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 30 min. Nie otwierać piekarnika przez pierwsze 15 min, bo ciasto opadnie.
Przygotować farsz. Umyć pieczarki i pokroić je na mniejsze części. Podsmażyć na tłuszczu np. na maśle. Na drugiej patelni zrobić z masła i mąki jasną zasmażkę, a następnie rozprowadzić ją ze śmietaną. Do pieczarek dodać sól, pieprz i pokrojoną pietruszkę oraz zasmażkę ze śmietaną. Wszystko wymieszać. Wystudzić farsz i dodać tarty ser.
Skroić wierzch z każdego ptysia i nałożyć do środka farsz pieczarkowy. Przed podaniem zapiec w piekarniku, bo ptysie najlepiej smakują na ciepło.
Przekazała s. Judyta M. Wojciechowska, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej