Ł

Łosoś wędzony w szpinaku

Składniki:

1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
4 jajka
1 łyżka mąki
2 serki mascarpone śmietankowe
4 ząbki czosnku lub chrzan

Wykonanie:

Na patelni podsmażyć szpinak, masło, czosnek, sól i pieprz. Odsączyć i wystudzić.

Dodać żółtka. Białka ubić na sztywno i dodać do szpinaku. Delikatnie wymieszać, dosypując mąki. Masę wylać na duże blachy do ciasta wyłożone papierem do pieczenia. Piec 15 min. w temp. 190 °C.

Przestudzone ciasto posmarować serkiem wymieszanym z czosnkiem lub chrzanem. Na to ułożyć plastry wędzonego łososia tak, aby pokrył całość blaszki. Zwinąć ściśle w roladę, zawinąć w folię do żywności i włożyć do lodówki.

Potem kroić roladę w plastry i tak podawać. To bardzo dobre danie zwłaszcza jako zakąska na uroczystości rodzinne.

Przekazała Zofia z Tczewa

Wróć do LISTY PRZEPISÓW