Audycja kulinarna – Przepisy na literę L
L
Leczo szybkie z cukinii –> Zobacz: Szybkie leczo z cukinii
Lemoniada z ogórków
Składniki:
1,5 ogórka
sok z 1 cytryny,
1 łyżeczka cukru
1 szkl. wody
Wykonanie:
Ogórka pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać wodę i wymieszać.
Przekazała Barbara z Krosna
Lukier
2 szkl. cukru pudru
Sok z 1 cytryny
2 łyżeczki gorącej wody
Utrzeć składniki do otrzymania lśniącej masy.
Przekazała Lucyna z Łowiec
Lukier gotowany
2 łyżki przegotowanej wody
1 dag margaryny
1 szkl. cukru pudru
Wykonanie:
Margarynę z wodą zagotować. Dodać do tego cukier puder i szybko wylać na placek.
Przekazała Krystyna
Lukier z białka (1)
Składniki:
1 białko
1 szkl. cukru pudru
½ łyżeczki miękkiego masła
Wykonanie:
Składniki na lukier utrzeć tłuczkiem drewnianym do połączenia składników.
Wylać na gorące ciasto.
Przekazała Edyta
Lukier z białka (2)
Wychodzi twardy, biały lukier.
Składniki:
1 białko
cukier puder (tyle, ile wejdzie, by otrzymać odpowiednią konsystencję)
kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
Białko rozetrzeć w makutrze, misce lub garnku pałką i stopniowo dosypywać cukier puder, cały czas ucierając. Na końcu dodać parę kropel soku z cytryny.
Od razu trzeba nim polać pierniczki, bo szybko zastyga. Ma zastygać w cieple.
Przekazała Maria z Brzozowa
UWAGA 1:
Do lukru można dodać 2 krople miętowe. Mamy wtedy smak miętowy pierniczków, jeżeli ktoś lubi.
Przekazała Urszula
UWAGA 2:
Robiąc lukier dobrze jest przecedzić białko i przesiać cukier.
Lukier z masłem (bez białka)
Składniki:
ok. 30 dag cukru pudru
1 łyżeczka masła
2-3 łyżki wrzątku
Kilka kropel olejku cytrynowego lub pomarańczowego
Można dać sok z cytryny
Wykonanie:
Wszystko utrzeć pałką w makutrze lub misce.
Przekazała Danuta z Malenisk