L

Leczo szybkie z cukinii –> Zobacz: Szybkie leczo z cukinii


Lemoniada z ogórków

Składniki:

1,5 ogórka
sok z 1 cytryny,
1 łyżeczka cukru
1 szkl. wody

Wykonanie:

Ogórka pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać wodę i wymieszać.

Przekazała Barbara z Krosna


Lukier

2 szkl. cukru pudru
Sok z 1 cytryny
2 łyżeczki gorącej wody

Utrzeć składniki do otrzymania lśniącej masy.

Przekazała Lucyna z Łowiec


Lukier gotowany

2 łyżki przegotowanej wody
1 dag margaryny
1 szkl. cukru pudru

Wykonanie:

Margarynę z wodą zagotować. Dodać do tego cukier puder i szybko wylać na placek.

Przekazała Krystyna


Lukier z białka (1)

Składniki:

1 białko
1 szkl. cukru pudru
½ łyżeczki miękkiego masła

Wykonanie:

Składniki na lukier utrzeć tłuczkiem drewnianym do połączenia składników.

Wylać na gorące ciasto.

Przekazała Edyta


Lukier z białka (2)

Wychodzi twardy, biały lukier.

Składniki:

1 białko
cukier puder (tyle, ile wejdzie, by otrzymać odpowiednią konsystencję)
kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:

Białko rozetrzeć w makutrze, misce lub garnku pałką i stopniowo dosypywać cukier puder, cały czas ucierając. Na końcu dodać parę kropel soku z cytryny.

Od razu trzeba nim polać pierniczki, bo szybko zastyga. Ma zastygać w cieple.

Przekazała Maria z Brzozowa

UWAGA 1:

Do lukru można dodać 2 krople miętowe. Mamy wtedy smak miętowy pierniczków, jeżeli ktoś lubi.

Przekazała Urszula

UWAGA 2:

Robiąc lukier dobrze jest przecedzić białko i przesiać cukier.


Lukier z masłem (bez białka)

Składniki:

ok. 30 dag cukru pudru
1  łyżeczka masła
2-3 łyżki wrzątku
Kilka kropel olejku cytrynowego lub pomarańczowego
Można dać sok z cytryny

Wykonanie:

Wszystko utrzeć pałką w makutrze lub misce.

Przekazała Danuta z Malenisk

Wróć do LISTY PRZEPISÓW