Audycja kulinarna – Przepisy na literę K
K
Kajmak –> Zobacz: Andrut lub Wafel tortowy
Kapusta kiszona w słoikach
Składniki:
3 kg poszatkowanej kapusty
3 czubate łyżki soli niejodowanej
2-3 marchewki (opcjonalnie)
trochę zalewy z czosnku kiszonego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Poszatkowaną kapustę wyłożyć do miski, dodać soli i wymieszać. Odstawić, aż zmięknie i puści sok. Można dodać 2-3 marchewki starte na tarce.
Po ok. 2-3 godzinach kapustę przełożyć do słoików (najlepiej wielkości 0,9 l lub 0,7 l) do wysokości ¾ słoika. Następnie można dolać trochę zalewy z ukiszonego czosnku, wtedy kapusta szybko się ukisi. Przykryć wieczkiem, ale nie dokręcać, lub nakryć szmatką.
Gdy kapusta zacznie się podnosić, fermentować, to kilka razy dziennie trzeba ją ubijać, np. drewnianą pałką, żeby wypuścić gaz. Kiszenie trwa ok. 2 tygodnie.
Gdy kapusta się ukisi, to wytrzeć słoiczki, zakręcić i pasteryzować przez 20 min.
Przekazała Maria z Opoczna
Kapuśniaczki lub paszteciki
Składniki:
1 kg mąki
25 dag margaryny
1 szkl. śmietany
10 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
3 jajka i 2 żółtka
½ szkl. mleka
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem i zostawić, żeby lekko podrosły.
W tym czasie na stolnicę przesiać mąkę i posiekać z mąką margarynę. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wlać drożdże i zarobić ciasto jak na pierogi.
Podzielić ciasto na 3 części (wychodzą 3 blaszki). Wałkować cienko na kształt prostokątny. Na skraju prostokąta kłaść farsz i zawijać na pół, żeby powstał rulonik. Rulonik pociąć na mniejsze kawałki. Można też wykonać inne kształty, np. jak pierogi. Posmarować lekko rozmąconym białkiem. Można czymś posypać według uznania.
Jako farsz może być słodka lub kiszona kapusta z podsmażoną cebulką i doprawiona.
Może być też farsz mięsny. Ugotować mięso (może być z rosołu), obrać z kości, podsmażyć cebulkę na smalcu na złoto, zmielić razem z mięsem i doprawić solą i pieprzem.
Można też zrobić je na słodko z marmoladą.
Piec w dość gorącym piekarniku, ok. 180 °C.
Można je upiec wcześniej i zamrozić. Bardzo dobre są po rozmrożeniu, podgrzane w piekarniku.
Przekazała Lucyna z Odrzykonia
Kapuśniak z młodej kapusty z pieczarkami
Składniki:
1 mała kapusta (młoda)
2-3 udka z kurczaka
2 l wody
40 dag pieczarek
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3 marchwie
2 cebule
4 młode ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
Sól, pieprz, tymianek
ewentualnie pół szkl. śmietany, 2 łyżki koperku, imbir
Wykonanie:
Mięso ugotować, dodając ziele angielskie i liście laurowe.
Kapustę pokroić, sparzyć i odcedzić. Ziemniaki pokroić w kostkę i podrumienić na patelni na maśle. Dodać pokrojone cebule, czosnek i marchew pokrojoną w plasterki. Dodać tymianek i przyprawy według uznania. Na końcu dodać kapustę i delikatnie podsmażyć. Wyjąć mięso, a do garnka z wywarem wrzucić zawartość patelni. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć i dodać do zupy. Przykryć i gotować do 40 min. na małym ogniu.
Mięso można pokroić i dodać do zupy lub przeznaczyć np. na drugie danie.
Na koniec można dodać śmietanę, koperek czy imbir i doprawić do smaku.
Przekazała Maria z Jodłówki
Karkówka w herbacie
Składniki:
60 dag karkówki wieprzowej
0,5 l bulionu warzywnego
150 ml białego półwytrawnego wina
3 torebeczki herbaty czarnej ekspresowej (może być herbata earl gray)
1 duże jabłko
1 cebula
5 ząbków czosnku
4 łyżki smalcu
3 łyżki śmietany 18% (najlepiej słodkiej)
sól, pieprz
przyprawy (papryka ostra, papryka słodka, gałka muszkatołowa, opcjonalnie: oregano lub zioła prowansalskie)
Wykonanie:
Ugotować bulion warzywny. Zalać nim 3 torebki herbaty i zaparzać przez ok. 10 minut.
W tym czasie karkówkę oczyścić i ponacinać z każdej strony. W nacięciach umieścić pokrojony na plasterki czosnek. W osobnym naczyniu wymieszać przyprawy: łyżeczkę soli, płaską łyżeczkę pieprzu, szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Przyprawami dokładnie natrzeć naszpikowane czosnkiem mięso.
W garnku, w którym będziemy dusić karkówkę, roztopić 2 łyżki smalcu smalcu, wyłożyć mięso i obsmażyć je z każdej strony po kilka minut. Można też dać więcej smalcu i przed wyłożeniem mięsa zeszklić na nim lekko cebulę pokrojoną w piórka z ewentualnym dodatkiem oregano.
Mięso zalać połową przygotowanego bulionu i na wolnym ogniu dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając pozostałym bulionem i obracając mięso.
Jeśli wcześniej nie dodaliśmy cebuli, to teraz zeszklić ją na patelni na pozostałym smalcu (ewentualnie posypując oregano lub ziołami prowansalskimi), i dodać do duszonego mięsa. Wlać wino oraz dodać pokrojone w ósemki jabłko (ze skórką). Dokładnie wymieszać. Dolać śmietanę (najpierw dobrze jest ją zahartować, dodając do niej powoli kilka łyżek gorącego wywaru). Całość dusić na wolnym ogniu jeszcze ok. 20 minut. Ewentualnie po dodaniu śmietany można już mięso pokroić w plastry i dusić je pokrojone.
Przekazała s. Paulina
Karkówka z majonezem
Składniki:
2 kg wąskiej karkówki
5 jajek
5 łyżek majonezu
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
5 większych cebul
przyprawy do marynaty (np. czosnek sproszkowany, tymianek, trochę papryki lub gotowa przyprawa do karkówki)
sól, pieprz
olej doi smażenia
Wykonanie:
Karkówkę pokroić w grubsze plastry. Posypać solą, pieprzem i przyprawami (z umiarem). Rozbić każdy plaster osobno. Zrobić piramidkę lub w jakimś pojemniczku szczelnie zapakowane włożyć mięso do lodówki, np. na noc.
Jajka, majonez i mąkę ziemniaczaną wymieszać i roztrzepać lub lekko zmiksować.
Plastry mięsa maczać w masie jajecznej i obsmażać każdy plaster z osobna na oleju. I ułożyć pionowo dość ściśle w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy plastry mięsa oraz na wierzch ułożyć pokrojoną w grubsze piórka cebulę. Podlać wodą lub bulionem (niedużo).
Dusić do miękkości w piekarniku, od 1,5 do 2 godzin. Najpierw podgrzać mocno, aż zacznie wrzeć, a potem dusić na mniejszym ogniu. Sprawdzać widelcem, czy jest miękka, ale trzeba uważać, bo mięso będzie bardzo kruche.
Podawać z ziemniakami lub kaszą, lub kluskami śląskimi. Dodatkiem mogą być buraki lub ogórki kiszone czy konserwowe.
Przekazała Maria z Brzozowa
Karkówka z pieczarkami, cebulą w sosie pomidorowym
Przepis na ok. 10 porcji.
Składniki:
1 kg karkówki bez kości
3 cebule
0,5 kg pieczarek
papryka w proszku słodka
olej
mąka do obtoczenia
Sos:
16 łyżek wody
3 łyżki cukru
2,5 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Karkówkę pokroić w plastry i natrzeć solą, pieprzem i papryką słodką, skropić olejem, zamieszać i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Następnie obtoczyć mięso w mące, podsmażyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na mięso położyć surowe pieczarki pokrojone w plasterki i cebulę pokrojoną w półplasterki.
Zagotować sos z podanych składników. Zalać karkówkę i zapiekać ok 1,5 godz. w temp. 180 °C.
Przekazała Maria z Jodłówki
PS. Można zamiast karkówki użyć schabu, a także dusić w brytfannie.
Karpatka
Składniki:
Ciasto:
1 szkl. wody
150 g margaryny
1 szkl. mąki
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
5 jaj
Krem – wersja 1:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
100 g cukru
0,5 l mleka
1 kostka masła
Krem – wersja 2:
3 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego (lub kilka kropel olejku waniliowego lub śmietankowego)
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 kostka masła
Wykonanie:
Wodę z margaryną i szczyptą soli rozpuścić na ogniu. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać tak, aby składniki się połączyły, a ciasto zaczęło odchodzić od brzegów. Chwilkę mieszać na małym ogniu, zdjąć z kuchenki i zostawić do wystygnięcia.
Gdy wystygnie, zmiksować z jajkami, dodając po jednym jajku.
Połowę ciasta wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nie wyrównywać ciasta, ale zostawić nierówności. Piec w temp. 180 °C na rumiany kolor (ok. 45 min.). Po upieczeniu jednej porcji, upiec drugą.
Jeśli robimy krem z proszku budyniowego, to trzeba najpierw ugotować budyń z cukrem w mniejszej ilości mleka (jak podano wyżej w składnikach). Zostawić do wystygnięcia (najlepiej zostawić pod przykryciem, żeby na wierzchu nie zrobił się zbyt sztywny kożuch).
Jeśli robimy budyń własnej roboty, to podane składniki (bez masła) rozmieszać w szklance zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować (cukier można dodać z innymi składnikami do zimnego mleka lub wsypać do podgrzewanego mleka). Jeśli zamiast cukru wanilinowego używamy olejku aromatycznego, to lepiej dodać go dopiero do miksowania zimnego kremu. Na gotujące się mleko wlać zimną mieszankę i szybko wymieszać, następnie chwilkę pogotować (jak budyń). Zostawić do wystygnięcia.
Masło o temperaturze pokojowej rozbić mikserem. Następnie dodawać do niego wystudzony budyń po jednej łyżce i dokładnie miksować. Gotowym kremem przełożyć ciasto. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przekazała s. Paulina
Kasza jaglana z warzywami
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
1 mały ogórek
1 żółta papryka
garść pomidorków cherry
kilka listków mięty
sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko. Ugotowaną kaszę przelać zimną wodą i odcedzić.
Nieobranego ogórka i paprykę pokroić w kostkę, a pomidorki – na połówki lub ćwiartki. Miętę posiekać. Kaszę wymieszać z warzywami i miętą, doprawić solą i pieprzem.
Do kaszy można dodać też kukurydzę z puszki lub pokrojoną w kostkę szynkę albo żółty ser. Danie można jeść z suszonymi figami, morelami oraz z migdałami, pestkami dyni czy słonecznika.
Przekazała s. Paulina
Kawa pana Tadeusza
To kawa „energetyczna”, która rozgrzewa organizm, wzmacnia nerki i jelito grube, nie powoduje pobudzenia nerwowego, niepokoju serca, nie wypłukuje magnezu i witaminy D.
Składniki:
1,5 szkl. wody
1 łyżeczka naturalnej zmielonej kawy
1 łyżeczka zmielonego kminku
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Do metalowego kubka wlać wodę, wsypać kawę, zioła, dodać miód i zagotować, a następnie na małym ogniu ogrzewać przez 2 minuty. Przecedzić i pić ciepłą.
Przekazał Tadeusz
Kawa po mandżursku
Składniki:
kawa parzona
1 żółtko
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wykonanie:
Kawę zaparzyć w filiżance lub w kawiarce.
Żółtko utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowymi na puszystą masę. Następnie powoli wlać masę z żółtka do filiżanki z kawą.
Przekazał Andrzej Kuca
Posłuchaj całej audycji Andrzeja Kucy: „Kawa po polsku i nie tylko”.
Kawa po wiedeńsku
Niegdyś za kawę po wiedeńsku uznawano kawę z mlekiem, obecnie jest to kawa z dodatkiem czekolady, bitej śmietany, cynamonu lub kakao. To wszystko sprawia, że napój ten przestaje być kawą, a staje się raczej deserem, który jest prawdziwą bombą kaloryczną, a zarazem ucztą dla podniebienia.
Składniki:
200 ml świeżo zaparzonej kawy — najlepiej z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki. Świetnie sprawdzi się arabika z delikatnym posmakiem karmelu, czekolady i orzechów
2 kostki startej czekolady — najlepiej gorzkiej z dużą zawartością kakao
1 łyżeczka cukru
50 ml pełnotłustego mleka lub bitej śmietany (opcjonalnie spienionego mleka)
Wykonanie:
Najpierw trzeba wymieszać zimne mleko z czekoladą i cukrem, a następnie ubić wszystko, używając do tego celu blendera lub spieniacza.
Mleko połączyć z gorącą kawą i taką mieszankę przelać do szklanki.
Kawę udekorować bitą śmietaną i na wierzchu posypać ją kakao lub cynamonem.
Kawę po wiedeńsku powinno się serwować w szerokich szklankach z podstawką o pojemności 250 ml. Z powodzeniem można ją podawać z niezbyt słodkim deserem np. kruchymi ciasteczkami.
Przekazał Andrzej Kuca
Posłuchaj całej audycji Andrzeja Kucy: „Kawa po polsku i nie tylko”.
Kawuś
Na formę 25×40 cm
Składniki:
Biszkopt:
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
Pianka kawowa:
11 dag kawy cappuccino
2,5 szkl. mleka
4 śnieżki (bita śmietana w proszku)
2 łyżeczki żelatyny
Pianka śmietankowa:
0,5 l śmietanki 30 %
1 galaretka cytrynowa
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie biszkoptów
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem.
Wlać do natłuszczonej formy. Piec ok. 40 min. w temp. 180 °C.
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl. wody letniej. Mleko ubić ze śnieżkami. Dodać do tego kawę cappuccino. Na końcu dolać żelatynę.
Wykonać piankę śmietankową: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzątku. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem i wymieszać z galaretką.
Kolejność warstw:
Upieczony i wystudzony biszkopt
Pianka kawowa (wylać i zostawić do stężenia)
Rozłożyć biszkopty.
Pianka śmietankowa
Posypać czekoladą lub kakao.
Przekazała Danuta
Keks
Na małą keksówkę.
Składniki:
¾ szkl. cukru pudru
¾ kostki margaryny
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
35 dag różnych bakalii (najlepiej kupować osobne)
Wykonanie:
Cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puch z margaryną. Dodawać po 1 jajku i dalej ucierać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i bakalie. Wymieszać i wylać do przygotowanej keksówki.
Piec ok. godziny w temp. 180 °C. Keks jest wilgotny i nie opada.
Przekazała Edyta z Parczewa
Ketchup
Składniki:
3 kg papryki czerwonej
1 niepełna szkl. cukru
1 szkl. oleju
1 łyżka soli kamiennej
1 płaska łyżeczka chili
1,5-2 główki czosnku
2 koncentraty pomidorowe po 200 g
¾ szkl. octu
pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Paprykę przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, olej, sól kamienną oraz chili i gotować (dusić) przez 1-2 godziny. Po ugotowaniu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy i ocet oraz doprawić pieprzem i solą. Wymieszać, zagotować i gorący ketchup wkładać do słoików. Zakręcać słoiki i ustawiać do góry dnem.
Taki ketchup jest bardzo dobrym dodatkiem do kanapek lub na pizzę.
Przekazała Edyta z Parczewa
Ketchup à la sos do spaghetti (do słoików)
Składniki:
1 kg papryki czerwone świeżej
1,5 kg pomidorów (długich, na przeciery)
1,5 kg cebuli
1 szkl. octu
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka soli kamiennej do przetworów
16 płaskich łyżek cukru kryształu
Wykonanie:
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Dusić na wolnym ogniu 3 godziny, potem zblendować. Dodać ocet, paprykę, sól kamienną i cukier i gotować jeszcze 20 min.
Gorący sos włożyć do słoików. Nie trzeba pasteryzować, ale można to zrobić przez 10-15 min.
Sos jest idealny do spaghetti i do pizzy też bardzo dobry.
Przekazała Edyta z Parczewa
Ketchup z cukinii
Przepis na małą porcję. Można ją podwoić lub potroić.
Składniki:
1,5 kg obranej cukinii
0,5 kg cebuli
1 łyżka soli
0,5 kg cukru
1 szkl. octu (można dać mniej, np. ¾ szkl.)
30 dag przecieru pomidorowego
1 łyżeczka papryki chili
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
Wykonanie:
Cukinię zmielić z cebulą. Wymieszać z solą i odstawić na ok. 4 godz. Następnie gotować 40 min., dodać cukier, ocet i przecier pomidorowy i gotować 20 min. Dodać przyprawy i gotować jeszcze 10 min.
Włożyć gorący ketchup do słoików i odwrócić je do góry dnem.
Tak przygotowany ketchup nadaje się zarówno do pizzy, jak i do wędlin czy dań mięsnych.
Przekazała s. Kinga M. Wiącek, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej
Ketchup ze śliwek węgierek
3 kg pomidorów
¼ kg cebuli
1 kg śliwek węgierek
1 kg jabłek
pół szkl. octu 10 %
5 goździków
5 ziaren pieprzu
2 listki laurowe
1/2 kg cukru (można dać mniej, jeśli śliwki są bardzo słodkie)
1 łyżka soli
1 łyżka musztardy
pół łyżeczki imbiru
Po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej
Można dać ulubione zioła (np. oregano lub zioła prowansalskie)
Pomidory, jabłka i cebule pokroić. Śliwki wypestkować, pokroić i gotować na małym ogniu do wyparowania wody (ja gotuję po trochu przez dwa dni). Teraz zblendować. Ocet, goździki, listki, pieprz, sól, cukier, musztardę, zioła, imbir i papryki zagotować i dodać do tego przecieru. Gorące wkładać do słoików lub pasteryzować 10 min.
Kisiel domowy
Składniki:
3 szkl. wody + ¾-1 szkl. zimnej wody
owoce i sok z owoców (według uznanie)
2 łyżki cukru (lub do smaku)
2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Na gotującą wodę (ok. 3 szkl.) wsypać owoce, można wlać odrobinę ulubionego soku. Rozgotować je. Owoce przecedzić lub zebrać sitkiem. Dosypać cukier do smaku.
W ¾-1 szkl. zimnej wody rozpuścić 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na chwilę zdjąć kompot z ognia, zalać mąką ziemniaczaną, wymieszać i znowu wstawić na ogień. Zagotować. Wlać do kompotynierek.
Gęstość kisielu można dopasować do własnych upodobań, dając mniej lub więcej wody lub mąki ziemniaczanej.
Przekazała Maria z Brzozowa
Klopsiki rybne
Składniki:
0,5 kg filetów rybnych
1 cebula
1 jajko
1 bułka śniadaniowa
sól
pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
W razie potrzeby: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Namoczyć bułkę i posiekać natkę pietruszki. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Filety z ryby przekręcić przez maszynkę.
Do zmielonych filetów dodać jajko, namoczoną bułkę i cebulę. Przyprawić, a na koniec dodać natkę z pietruszki. Wszystko wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Z masy rybnej formować owalne klopsiki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.
Przekazała s. Paulina
Kluski ziemniaczane
Składniki:
80 dag obranych ziemniaków
1 jajko
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl. mąki pszennej
1 cebula
sól, pieprz i odrobina przyprawy warzywnej do smaku
Wykonanie:
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Cebulkę posiekać drobno i przesmażyć na oleju. Ziemniaki zemleć lub potłuc tłuczkiem i dodać cebulę, sól, pieprz, przyprawę warzywną, mąkę, jajo. Wyrobić ciasto.
Kluski formować, biorąc łyżką odrobinę ciasta, robiąc w rękach kulki i wyciskając w środku palcem dołek. Zamiast tego można też ciasto pokroić na kopytka.
Ugotować w osolonej wodzie – wrzucać na wrzątek i gotować ok. 3 min od wypłynięcia.
Przed podaniem można polać tłuszczem.
Przekazała Krystyna
Knedle ze śliwkami
Składniki:
Ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
10 dag masła
10 dag kaszy manny
1jajko
2 żółtka
20 dag mąki
śliwki węgierki
20 dag bułki tartej
4 dag cukru
15 dag masła
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wcześniej ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Śliwki umyć i wydrążyć pestki.
Do zmielonych ziemniaków wbić jajko i żółtka, dodać kaszę mannę, masło i mąkę i zagnieść. Formować okrągłe knedle i nadziewać śliwkami oprószonymi cukrem.
Wkładać na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotować ok. 10 min. od wypłynięcia. Wyjąć z wody i odcedzić.
Bułkę zrumienić na patelni na maśle. Knedle obtoczyć w bułce i podawać posypane cukrem pudrem.
Przekazała s. Paulina M. Januchta
Kocie oczka (ciasteczka)
Składniki:
1 kostka margaryny
1/3 kostki smalcu
1 szkl. cukru pudru
6 żółtek (surowych)
4 szkl. mąki
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Można zrobić to ciasto dzień wcześniej lub odłożyć je w chłodnym miejscu na 1-2 godz. (niekoniecznie w lodówce).
Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać foremką na „kocie oczka” (kształt przypominający stokrotkę). Połowa wyciętych kształtów to „kwiatki z dziurką” (to będzie górna część kocich oczek), a druga połowa ma być bez dziurki (na spód). Ciasteczka piec ok. 15 min. w temp. 160-180 stopni. Pilnować, żeby się za mocno nie spiekły.
Dekorację wykonać następnego dnia. Rozłożyć ciasteczka z dziurką na papierze śniadaniowym i posypać cukrem pudrem. Spody, czyli ciasteczka bez dziurki, posmarować marmoladą wieloowocową. Ciastko z dziurką położyć na posmarowanym ciastku bez dziurki. Kocie oczko gotowe!
Przekazała Lucyna
PS. Kocie oczka można wykonywać także jako okrągłe ciasteczka. Spód – pełne koło, a na wierzchu z dziurką.
Kocie oczka (ciasto) –> Zobacz: Ciasto „Kocie oczka”
Koktajl „Pogromca tłuszczu z jarmużem
Składniki:
2 garście jarmużu
1 cytryna
¼ ananasa
1 łodyga selera naciowego
1 kiwi
1 banan
1 jabłko
garść natki pietruszki
kawałek korzenia imbiru (2,5 cm)
kawałek korzenia kurkumy (2,5 cm)
¼ łyżeczki chili
100 ml naparu z zielonej herbaty lub imbiru
Wykonanie:
Najpierw przygotować napar z zielonej herbaty lub imbiru. Wystudzić i przefiltrować go.
W międzyczasie przygotować owoce i warzywa. Umyć je, obrać te, które tego wymagają, z jabłka wykroić gniazda nasienne. Wszystkie składniki pokroić na mniejsze kawałki.
Do kielicha blendera włożyć jarmuż, zalać naparem i zmiksować. Dopiero później dodać następne składniki. Ponownie zmiksować i od razu podawać do picia.
Przekazała s. Paulina Maria Januchta
PS. Koktajl można wykonać także, jeśli nie mamy wszystkich składników. Podobne działanie może mieć np. grapefruit, seler naciowy i jabłko.
Koktajl z jarmużu
Składniki:
1 gałązka jarmużu
1 jabłko
1 banan
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka startego imbiru
1 szkl. wody lub soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
opcjonalnie: miód do dosłodzenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Można dosłodzić miodem.
Przekazała s. Paulina
Kompot z czereśni na zimę
Składniki:
czereśnie
Zalewa:
1 l wody
1 łyżka cukru
Wykonanie:
Przygotować zalewę. Czereśnie opłukać i wydrylować. Włożyć je do słoików i zalać zalewą.
Pasteryzować przez 20 min. od zagotowania wody.
Przekazała Teresa
Konfitury z cebuli
(Przepis na ok. 3-4 słoiczki)
Składniki:
1 kg cebuli
10 dag masła
2 szkl. czerwonego wina
¼ szkl. octu balsamicznego lub winnego
¼ szkl. posiekanych rodzynek
1 łyżka gorczycy
½ szkl. cukru
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Masło roztopić. Dodać do niego cebulę i dusić ok. 30 min. pod przykryciem, aż zmięknie. Dodać cukier, zamieszać i gotować ok. godzinę bez przykrycia, aż masa zacznie się karmelizować. Dodać gorczycę i rodzynki, wlać ocet i 1 szklankę wina i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, to wlać resztę wina. Odparować i przełożyć do słoików. Można pasteryzować przez ok. 10-15 min. lub bez pasteryzowania przechowywać w lodówce.
Przekazała Lucyna z Łowiec
Konfitury z wiśni
Składniki:
2 kg wiśni
80 dag cukru
Wykonanie:
Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, wsypać 40 dag cukru i gotować 20 min. na dużym ogniu (będzie pryskało). Potem dosypać drugie 40 dag cukru i znów gotować 20 min.
Włożyć do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować.
Przekazała Teresa z Medyki
Koperty –> Zobacz: Ciasteczka koperty
Kopiec kreta
Na formę 22 x 28 cm lub okrągłą tortownicę
Składniki:
Ciasto:
350 g mąki pszennej
200 g margaryny
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
200 g cukru
200 ml gorącej wody
3 łyżki kakao
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
25 g startej mlecznej czekolady
Ponadto:
6 bananów
ok. 50 ml. soku z cytryny
Wykonanie:
Margarynę roztopić w rondelku. Żółtka oddzielić od białek. Cukier utrzeć z żółtkami i wlać do tego roztopioną margarynę i gorącą wodę. Całość ubić mikserem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pianę do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 min. (sprawdzać patyczkiem, czy się upiekło). Po upieczeniu ciasto wystudzić. Nierówny wierzch ciasta ściąć i pokruszyć do osobnego naczynia.
Przygotować masę: Galaretkę rozpuścić w 2/3 szkl. gorącej wody i zostawić do wystudzenia. Banany obrać i porządnie skropić sokiem z cytryny oraz polać wystudzoną galaretką (najlepiej zrobić to na osobnej tacy lub kratce z piekarnika, by nadmiar galaretki swobodnie spływał. Gdy galaretka na bananach zacznie tężeć przełożyć je na ciasto.
Pozostałą galaretkę – która spłynęła z bananów – przełożyć do rondelka i lekko rozpuścić. Wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle ubijając, wlać cienkim strumieniem chłodną galaretkę. Wsypać startą wcześniej czekoladę i wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na banany i równomiernie rozprowadzić (można kilkakrotnie uderzyć blachą o blat stołu, żeby masa dokładnie wypełniła przestrzenie między bananami.
Całość posypać pokruszonym ciastem i lekko docisnąć dłonią. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Przekazała s. Judyta M. Wojciechowska, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej
Kopytka dyniowo-jaglane
Składniki:
2 ząbki czosnku
szczypta soli
1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
½ szkl. podduszonej dyni
2 łyżki odwaru z siemienia lnianego (można to zastąpić 1 jajkiem)
szczypta pieprzu
5 łyżek mąki orkiszowej (typ 700)
Wykonanie:
Czosnek obrać, zgnieść i drobno poszatkować. Posypać solą i rozetrzeć na desce. Do miski przełożyć ugotowaną kaszę jaglaną, dodać podduszoną i rozgniecioną dynię, dodać wywar z siemienia lnianego (lub jajko), przyprawy i roztarty czosnek. Delikatnie zblendować. Całość wymieszać, dodając mąkę orkiszową.
Nastawić wodę w garnku. Na podsypanej mąka stolnicy lub blacie wyłożyć kawałek ciasta i zrolować w podłużne kawałki. Pokroić po skosie na kopytka. Wrzucić na gotującą się wodę na kilka minut.
Najlepsze są kopytka podawane z masłem klarowanym i ziołami.
Kostka ogórkowa kiszona
Składniki:
Ogórki (nawet słabszej jakości)
czosnek
koper
sól
opcjonalnie: koperek
Wykonanie:
Ogórki obrać i pokroić w kostkę (lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach), posolić do smaku według uznania. Przecisnąć czosnek (ilość według uznania) i wymieszać z ogórkami. Przełożyć do słoja lub garnka kamionkowego I nakryć koprem. Przycisnąć to talerzykiem i obciążyć, i tak zostawić na 3-5 dni.
Po upływie tego czasu przygotować słoiczki dżemowe.
Spróbować smak ogórków i ewentualnie dosolić. Można dokroić jeszcze zielonego koperku i wymieszać.
Przełożyć do słoiczków wraz z sokiem, który puściły i zapasteryzować.
Przekazała Stefania z Urzejowic
Kotleciki z piersi z kurczaka
Składniki:
Jedna podwójna pierś z kurczaka
2 cebule
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przyprawa do mięsa
Sól, pieprz do smaku, jeśli trzeba
Wykonanie:
Pierś pokroić w drobną kostkę. Cebulę też. Jajka rozbić i wymieszać z mąką. Dodać do ciasta mięso i cebulę i wszystko razem wymieszać. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki. Z tego formować kotleciki, łyżką nakładając na patelnię, i smażyć na oleju do przyrumienienia.
Do tego pasują ziemniaki lub kasza i dowolna surówka.
Przekazała Maria z Jodłówki
Kotlety jajeczne z dynią
Składniki:
5 jaj
300 g dyni (po wydrążeniu)
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki curry
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki bułki tartej (do panierowania)
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 4 jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Dodać przyprawy i jajka do dyni i zamieszać. Dodać surowe jajko i wymieszać.
Kształtować kotlety i panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron do zrumienienia. Z tej porcji wychodzi 5 kotletów.
Można podawać z kaszą i surówką.
Podała Maria z Jodłówki
Kotlety mielone z cukinią
Składniki:
2 młode cukinie ze skórką zetrzeć na średnich oczkach (drobniejszych niż tradycyjne grube)
30 dag mielonego mięsa
1 bułka namoczona w mleku
1 jajo
Sól, pieprz i zioła prowansalskie
1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona
opcjonalnie natka pietruszki
Bułka tarta do obtoczenia kotletów
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.
Przekazał Krystyna
Kotlety schabowe w chrupiącej panierce
Składniki:
4 sznycle schabu
1 jajko
1 łyżka majonezu
Po 1 łyżce koperku i natki z pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
1/2łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu (można dodać też inne przyprawy)
4 łyżki płatków kukurydzianych lub bułki tartej
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. W misce przygotować marynatę: majonez, posiekana natka i koperek, sok z cytryny. Wymieszać i pokryć nią kotlety z dwóch stron. Przechowywać min. 3 godz. w lodówce.
Kotlety obtoczyć w jajku, następnie w rozkruszonych płatkach kukurydzianych lub w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.
Przekazała Maria z Jodłówki
Kotlety schabowe zapiekane z jabłkiem i cebulą
Składniki:
4 porcje schabu (4 sznycle)
1 jajko
bułka tarta
sól i pieprz
majeranek
2 jabłka
2 cebule
4 łyżki majonezu
4 łyżki startego żółtego sera
olej do smażenia
Wykonanie:
Kotlety lekko rozbić, skropić olejem i włożyć na jakiś czas do lodówki. Potem wetrzeć w mięso sól i pieprz. Opanierować i usmażyć. Ułożyć na blaszce.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni na oleju. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać jabłka z cebulą. Można je posolić i dodać majeranek. Posmarować kotlety majonezem i na wierzch położyć farsz. Posypać po wierzchu startym żółtym serem.
Zapiekać krótko 10 -15 min, w temp. 180 stopni.
Przekazała Maria z Brzozowa
Kotlety z cukinii
Składniki:
młoda cukinia
jajko
bułka tarta
czosnek
bazylia lub inne przyprawy
sól i pieprz
opcjonalnie mąka
Wykonanie:
Cukinię kroimy w plasterki (bez obierania). Przyprawić solą, pieprzem, można też innymi przyprawami, najbardziej pasuje czosnek lub bazylia. Można oprószyć mąką. Następnie moczyć w jajku, w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na oleju do zrumienienia.
Kotleciki mogą być dodatkiem do drugiego dania, można je podawać z samymi ziemniakami lub jako samodzielne danie.
Przekazała Maria z Jodłówki
Kotlety z płatków owsianych
Składniki:
2 szkl. płatków owsianych
3 szkl. wody (ewentualnie dolać w czasie gotowania, jeśli wyparuje)
1 cebula
3 ząbki czosnku
0,5 szkl. słonecznika łuskanego
0,5 szkl. siemienia lnianego
1 jajko
sól
po pół łyżeczki: pieprzu ziołowego (może być też czarny), kurkumy i oregano
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Wykonanie:
Wodę zagotować, wsypać płatki i siemię i gotować ok. 10 min. na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić.
Na oleju zrumienić pokrojone w kosteczkę czosnek i cebulę. Wymieszać wszystko, dodać jajko, ziarna słonecznika i doprawić. Do masy można też dodać trochę twarogu, papryki lub szczypiorku.
Formować kotleciki, mocząc ręce w zimnej wodzie. Obtaczać w bułce i smażyć na oleju.
Można podawać z sosem i surówką.
Przekazała Maria z Jodłówki
PS. Dobrze jest wykonywać kotleciki w jednorazowych rękawiczkach (rada Lucyny).
Kotlety z soczewicy i kaszy jęczmiennej
Składniki:
100 g zielonej soczewicy
50 g kaszy jęczmiennej (pół torebki)
1 średni ziemniak
1 cebula
1 ząbek czosnku
bułka tarta do obtoczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
przyprawy – po 1 płaskiej łyżeczce: papryki ostrej i słodkiej, rozmarynu, majeranku, soli i pieprzu
Wykonanie:
Soczewicę wypłukać i ugotować w 0,5 l wody z pokrojonymi ziemniakami. Gotować razem 20 min. Kaszę ugotować w 3/4 szkl. wody do miękkości. Czosnek i cebulę posiekać, przysmażyć na oleju i ostudzić. Soczewicę rozgnieść tłuczkiem. Włożyć do miski kaszę, soczewicę i resztę składników, mieszać i przyprawić.
Kształtujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Jako dodatek do kotletów najlepsza jest surówka z kapusty kiszonej, z marchewką i jabłkiem. Może być też inna sałatka. Nie potrzeba ziemniaków i mięsa.
Przekazała Maria z Jodłówki
Rada innej słuchaczki: Kotleciki dobrze jest wykonywać w rękawiczkach jednorazowych.
Krakersik z krówką i śmietaną
Składniki:
3 małe paczki herbatników maślanych (lub jedna duża)
2 budynie śmietankowe
1 l mleka
10 dag masła
3 łyżki cukru
2 duże paczki krakersów zwykłych (nie cebulowych)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub gotowa krówka)
0,5 l śmietany 30 %
0,5 l śmietany 18 %
1 mała żelatyna
2 śnieżki
1 czekolada mleczna
Wykonanie:
Jeśli nie mamy gotowej masy krówkowej, to trzeba ją wcześniej przygotować z mleka skondensowanego. Puszkę z mlekiem włożyć do garnka tak, żeby była cała przykryta wodą. Gotować pod przykryciem ok. 2,5 godziny. Puszkę otworzyć po wystygnięciu.
Na dużej blaszce ułożyć herbatniki. Ugotować budyń według przepisu (ewentualnie można dać trochę mniej mleka) i lekko wystudzić. Do budyniu dodać masło i zmiksować. Wylać masę na herbatniki. Na budyń wyłożyć krakersy (ułożyć je w drugą stronę niż herbatniki). Równomiernie rozsmarować na nich masę krówkową. Na tę masę ponownie wyłożyć krakersy, znów w inną stronę niż poprzednia warstwa. Włożyć teraz do lodówki, żeby masa budyniowa stężała.
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i przestudzić. Śmietanę 18 % ubić z cukrem i śnieżkami. W osobnej misce ubić śmietanę 30 % i do niej dodać wystudzoną żelatynę. Wymieszać obie śmietany i wyłożyć na krakersy.
Na wierzch zetrzeć czekoladę (może być na grubych lub na drobnych oczkach tarki) lub polać polewą czekoladową.
Przekazała s. Judyta M. Wojciechowska, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej
Krem cytrynowy
Składniki:
2 jajka
2 żółtka
¾ szklanki cukru
8 dag schłodzonego masła
Sok i skórka z 2 cytryn
Wykonanie:
Najlepiej wykonywać krem w kąpieli wodnej, żeby się nie przypalił.
Jajka, żółtka i cukier ubijać na małym ogniu, aż powstanie puch. Można lekko wzmocnić ogień, wtedy dodać sok i startą skórkę z cytryn. Na końcu dodać schłodzone masło (cały kawałek) i tak długo ubijać na wolnych obrotach, aż krem będzie miał konsystencję budyniu.
Przełożyć do słoika (wielkości jak po majonezie). Można go przez 2 tygodnie przechowywać w lodówce.
Można go używać do naleśników, suchych ciast, tortów, deserów, np. babeczki. Można upiec tartę i wyłożyć krem na wierzch, i do tego polewę czekoladową. Bardzo dobry jest, gdy posmaruje się nim sernik (już po wystudzeniu), a na wierzchu można zrobić kleksy z polewy czekoladowej. Można też jeść go z waflem, ale bezpośrednio po posmarowaniu, nie jako kajmak, bo wafel szybko zwilgotnieje.
Przekazała Elżbieta z Jarosławia
Krem do ciasta z truskawkami (karpatkowy)
Składniki:
0,5 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko (opcjonalnie)
1 niecała szklanka cukru
25 dag masła
Wykonanie:
Odlać pół szklanki mleka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, można dodać 1 żółtko. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje, to zdjąć je z palnika, wlać rozmieszane mąki, dobrze rozmieszać i postawić ponownie na ogień. Mieszać gotując do uzyskania gęstości budyniu.
Zmiksować masło. Dodawać do niego po łyżce wykonanego budyniu, cały czas miksując.
Aby wykonać ciasto z powyższym kremem i truskawkami:
Składniki:
„Biszkopt z pięciu jaj”
truskawki
galaretka
Wykonanie:
Upiec biszkopt z przepisu na „Biszkopt z pięciu jaj” (użyć dużych jaj). Przekroić go na dwa blaty. Część wierzchnią położyć spieczoną stroną na papierze lub ściereczce (aby potem łatwiej było przenieść ten blat na wierzch ciasta).
Wykonany krem podzielić na 3 części (trzecia część mniejsza). Dwie części kremu wyłożyć na dwa blaty biszkoptu. Na jednym ułożyć truskawki i przyłożyć drugim blatem z kremem. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta. Truskawki przeciąć na pół i ułożyć na wierzchu przecięciem do góry.
Ugotować galaretkę i tężejącą wylać na wierzch. Wcześniej dobrze jest placek włożyć do lodówki, żeby galaretka lepiej przylgnęła.
Przekazała Genowefa z Łańcuta
Krem pomidorowy z pieczoną papryką
Składniki:
2 czerwone papryki
1 kg pomidorów
1 cebula
1 czosnek
1/4 szklanki oliwy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli himalajskiej
Kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie:
Pomidory pokroić na ćwiartki, cebulę w piórka, czosnek i paprykę przekroić na pół. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać solą, pieprzem i polać oliwą.
Piekarnik nagrzać do 185 °C. Włożyć do niego przygotowane warzywa i piec przez ok. 40 min. do zrumienienia.
Warzywa przełożyć do blendera, dodać bazylię i blendować do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji. Doprawić do smaku.
Krem z kaszy manny (dla dorosłych)
Składniki:
1 szklanka kaszy manny suchej
1 szklanka wódki
1 szklanka wiórków kokosowych lub zmielonych orzechów
1 szkl cukru
35 dag masła
Wykonanie:
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki bez masła i zostawić na jedną dobę lub na noc w lodówce, dobrze przykryć.
Następnego dnia wyciągnąć masę i masło, żeby nabrało temperatury pokojowej. Masło utrzeć i dodawać do niego stopniowo masę, aż się wszystko połączy.
Kremem można przekładać ciasta.
Przekazała Elżbieta z Jarosławia
Kremówka prosta
Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki
20 dag masła lub margaryny
2 łyżki wody
2 żółtka
Masa:
½ l mleka
2-3 jajek
3-4 łyżki cukru
cukier wanilinowy
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki budyniu (proszku)
Wykonanie:
Mąkę wysiekać z margaryną. Dodać żółtka i wodę i szybko zrobić ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki, a następnie upiec z tego dwa cienkie placki.
W trakcie pieczenia placków przygotować masę, gotując podane składniki jak budyń. Składniki na masę ugotować jak budyń. (Odlać ok. pół szklanki zimnego mleka i w nim rozmieszać składniki. Pozostałą część mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozmieszane składniki. Cały czas mieszając, gotować jeszcze chwilę na małym ogniu.)
Gdy placki się upieką, przełożyć je ciepłą masą. Na końcu posypać cukrem pudrem.
Całość podzielić na 15 kremówek.
Przekazała Zofia
Kremówka wyśmienita
Ilość ciasta z tego przepisu może wystarczyć też na dużą blachę „kremówkową” (bez brzegu), tylko wtedy krem lepiej przygotować z 1,5 porcji.
Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki
1 szkl. kwaśnej śmietany
2 żółtka
2/3 kostki masła
2 czubate łyżki smalcu
1 łyżka octu
Krem:
1 l mleka
6 żółtek
4 łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru (lub mniej)
½ kostki masła
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i wysiekać. Dodać żółtka i pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części i rozwałkować. Umieścić na blaszkach i zostawić na ok. 15-20 min., żeby odpoczęło.
Piec ok. 15 min. w temp. 210 °C. Zaraz po upieczeniu podzielić jeden placek – ten, który będzie na wierzchu kremówki – na prostokąty (24 kawałki).
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać szklankę mleka i wszystkie mąki. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Żółtka wlać na gotujące się mleko i ugotować jak budyń.
Placki przełożyć ciepłym budyniem. Jeśli wcześniej pokroiliśmy górny placek na kawałki, to dobrze zsunąć go z tacki na masę z pomocą drugiej osoby. Gdy ciasto w wystygnie, to podzielić ciasto na osobne kremówki.
Przekazała Małgorzata
Kulebiak (kartoflak), czyli placek drożdżowo-kruchy z ziemniakami
Składniki:
Farsz:
półtora kg ziemniaków
2 cebule
masło do smażenia
2 torebki kaszy gryczanej
sól i pieprz
Ciasto:
pół kg mąki
kostka masła
2 jajka
4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
5 dag drożdży
3 łyżki mleka
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować. Cebule pokroić w kosteczkę i udusić na maśle na złoto. Osobno gotować 2 torebki kaszy gryczanej – ale niezbyt miękko, krócej niż jest w przepisie. Ciepłe ziemniaki ubić, dodać cebulę i doprawić solą i pieprzem. Kaszę odszączyć i dodać do ziemniaków. Wymieszać delikatnie, żeby kasza się nie rozpadła.
Farsz odstawić do lekkiego ostudzenia (ale nie może wystygnąć całkiem, żeby nie stwardniał).
Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, zetrzeć na nią kostka masła na grubych oczkach. Dodać jajka, żółtka i cukier puder. Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach mleka. Wszystko połączyć i zagnieść na aksamitne ciasto.
Dużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować połowę i wyłożyć na formę, brzegi troszkę wyciągnąć. Na ciasto wyłożyć farsz. Rozwałkować też drugą część ciasta i położyć na wierzchu. Boki posklejać. Ciasto zostawić na pół godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Piec ok. 1 godzinę (w piekarniku ustawić pieczenie od dołu), aż ciasto będzie miało ciemno złoty kolor.
Jak wystygnie, to obkroić dookoła. Można jeść je na zimno, np. posmarowane masłem. Można też podsmażyć na patelni (jak pierogi). Wtedy wyśmienity jest z kefirem, jogurtem lub sałatką.
Z tego samego ciasta można robić też bułeczki z tym farszem.
Elżbieta z Jarosławia
Kurczak na porze
Składniki:
5 filetów z kurczaka
4 duże pory
40 dag sera żółtego
przyprawa warzywna
majonez
Wykonanie:
Pory pokroić drobno w plasterki i rozsypać je na blaszce do pieczenia. Posypać przyprawą warzywną. Filety z kurczaka rozciąć na cienkie płaty i lekko rozbić. Ułożyć na porach. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej i posypać nim filety. Na całość rozsmarować majonez.
Wstawić do piekarnika na 45 min.
Przekazała s. Paulina