J

Jabłkowa róża

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 duże jabłka
sok wyciśnięty z połowy cytryny
4 łyżki przetartego dżemu morelowego lub brzoskwiniowego albo cukier wymieszany z cynamonem
cukier puder (do posypania)

Wykonanie:

Jabłka umyć, wysuszyć, przeciąć je na pół i wydrążyć środek. Pokroić je w cienkie plasterki, przełożyć do garnka i pokropić sokiem z cytryny. Zalać wodą (woda powinna przykryć jabłka) i gotować ok. 2 min., by plasterki zmiękły i zrobiły się elastyczne.

Następnie przełożyć jabłka na sitko i pozostawić do wystygnięcia.

Rozwinąć ciasto francuskie i pociąć na 5 pasków po ok. 8 cm. Dżem podgrzać z odrobiną wody, aby zrobił się rzadszy. Paski ciasta francuskiego posmarować chłodnym dżemem lub posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Na połowie paska ułożyć wystudzone plasterki jabłek, zakładając plasterek na plasterek (patrz zdjęcie).

Plasterki jabłek powinny wystawać ponad ciasto, wtedy powstaną ładniejsze różyczki. Pozostałe część paska nałożyć na jabłka i paski zwinąć tak, by powstała różyczka.

Gotowe różyczki włożyć do formy na mufinki wysmarowanej masłem. Na róże nałożyć kawek foli aluminiowej, dzięki której jabłka się nie spieką.

Piec ok. 50 min w temp. 190 °C.

Przekazała s. Judyta Maria Wojciechowska, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej


Jagodzianki

Składniki:

60 dag mąki pszennej tortowej
szczypta kurkumy
szczypta soli
1 szkl. mleka
0,5 szkl. cukru
5 dag drożdży
0,5 kostki masła
1 łyżeczka wanilii (lub cukru wanilinowego)
5 żółtek
1 całe jajko

jagody

Wykonanie:

Jagody opłukać i obsuszyć ręcznikiem papierowym (do bułek dajemy jagody bez cukru).

Roztopić masło i zostawić do wystudzenia. Z 60 dag mąki pszennej tortowej odłożyć garstkę do podsypywania ciasta. Pozostałą część przesiać i wymieszać z kurkumą i szczyptą soli. Mleko podgrzać na letnio, dodać drożdże i łyżkę cukru (wziąć to z przygotowanej połowy szklanki cukru).

Wystudzone masło i mleko z drożdżami dodać do mąki. Dodać wanilię (cukier wanilinowy) i jajka. Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Ciasto dzielić na części, układać same jagody, zawijać i zlepiać bułki.

Upieczone jagodzianki można posypać cukrem.

Przekazała Maria


Jajka w mięsie mielonym

Składniki:

6 jaj
0,5 kg mięsa mielonego
¼ szkl. mleka
1 bułka
Sól
Pieprz
Tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso wyłożyć do miski, dodać bułkę, wbić 2 jajka, dodać sól i pieprz. Wyrobić (tak jak na kotlety mielone).

Pozostałe jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Jajko włożyć do środka mięsa, zlepić mięso, formując kulki z jajkiem w środku.

Tłuszcz rozgrzać na patelni. Smażyć z każdej strony tak, żeby mięso się usmażyło. Usmażone kulki przekroić na połowę.
Można podawać z sosem, ziemniakami i surówką.

Przekazała Danuta


Jogurtowy chłodnik z zielonych szparagów -> Zobacz: Chłodnik jogurtowy z zielonych szparagów

Wróć do LISTY PRZEPISÓW