Audycja kulinarna – Przepisy na literę F
F
Fale Dunaju
(przepis na małą blachę)
1 margaryna
5 jaj
1 cukier waniliowy
20-30 dag cukru (w zależności od tego, jakie słodkie ciasto chcemy)
30-40 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżek kakao
2 łyżki mleka
4-5 jabłek
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, cukry, margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia utrzeć mikserem na pulchną masę. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na blachę. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao rozpuszczone w mleku i wymieszać. Wyłożyć na pierwsze ciasto. Jabłka pokroić na ósemki i ułożyć je na wierzchu.
Piec ok. 40 min. w temp 170 °C.
Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Stefania z Woli Zarczyckiej
Uzupełnienie do ciasta Fale Dunaju
Po upieczeniu można przekroić ciasto na pół i przełożyć masą budyniową. Natomiast na wierzch dać polewę czekoladową.
Masa budyniowa:
0,5 l mleka
2 żółtka
1 duży budyń waniliowy
1 szkl. cukru
1 kostka masła lub margaryny
Z pół litra mleka odlać pół szklanki i dodać tu 2 żółtka oraz duży budyń śmietankowy. Pozostałe mleko zagotować ze szklanką cukru. Na gotujące się mleko wylać roztwór ze szklanki. Wymieszać i zagotować (jak bydyń).
Gdy wystygnie, to połączyć budyń z kostką masła lub margaryny. I tą masą przełożyć ciasto.
Polewa czekoladowa:
14 łyżeczek cukru
14 łyżeczek wody
0,5 kostki margaryny
3-4 łyżek kakao
Margarynę z wodą i cukrem zagotować. Gdy cukier się rozpuści, to ściągnąć z ognia i dodać kakako. Wymieszać i z powrotem zagotować. Trochę przestudzić polewę i polać nią ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi.
Teresa
Faworki
Składniki:
3 szkl. mąki
7 żółtek
4 łyżki śmietany
2 łyżki octu
szczypta soli
1 l oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z żółtkami, solą, octem, stopniowo dodając śmietanę i szybko, dokładnie wyrobić ciasto.
Rozwałkowywać partiami i jak najmniej podsypywać mąką. Radełkiem wycinać pasy długości ok. 15 cm i szerokości od 2-5 cm . Każdy pasek naciąć w środku wzdłuż i przewinąć.
Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju z obu stron.
Po usmażeniu przełożyć na bibułę lub ręczniczki papierowe, by odsączyć olej. Ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem.
Przekazała Lucyna z Łowiec
Faworki pieczone
Składniki:
4 żółtka
400 g mąki tortowej
200 g jogurtu naturalnego
1 cukier wanilinowy
kilka kropli aromatu waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka cukru pudru
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski dać żółtka, jogurt, szczyptę soli i parę kropli aromatu. Zmiksować na puszysto. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wyrabiać ręcznie tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni.
Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i jeszcze wyrabiamy. Jeśli trzeba, to można dodać mąki. Nakryć chustką i zostawić na 10 min.
Wałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać paski szerokości ok. 2 cm, a długości ok. 10 cm. Nacinać w środku i przewijać jeden koniec przez nacięcie.
Ułożyć faworki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 ºC z funkcją termoobiego przez ok. 10-15 min. Faworki mają być tylko lekko zrumienione.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Przekazała Janina z Jarosławia
Faworkowe róże
Przepis na 25 sztuk.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 łyżka spirytusu lub octu 6%
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
5 kopiatych łyżeczek gęstej kwaśnej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania
dżem lub wiśnie z konfitury
Wykonanie:
Przygotowywać od 3 do 5 szklanek, kieliszków lub okrągłych foremek różnej wielkości. Największy krążek ciasta wyciąć szklanką, a najmniejszy kieliszkiem lub zakrętką do butelki.
Mąkę zmieszać z cukrem i solą, dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść to wszystko na jednolitą masę. Przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem do powstania pęcherzyków (od 10 do 15 min.). To nadaje kruchość ciastu.
Ciasto rozwałkować cieniutko na blacie posypanym mąką (blat podsypywać jak najmniejszą ilością mąki). Pozostałe ciasto przykryć, aby nie obsychało.
Z ciasta wykrawać krążki różnej wielkości i na brzegach naciąć je w kilku miejscach, by uformować płatki (nacinać głęboko). Potem układać krążki od największego do najmniejszego tak, by nacięcia się nie nakładały na siebie. Mocno nacisnąć placem w środku, aby krążki się zlepiły.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Wkładać na tłuszcz najmniejszym krążkiem do dołu.
Wyjąć, odsączyć i posypać cukrem pudrem, nałożyć na środek dżem lub wiśnie.
Przekazała s. Judyta M. Wojciechowska, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej
Francuskie „ślimaczki”
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
12 plastrów szynki
12 plastrów sera żółtego
ulubione przyprawy
1 jajko
Wykonanie:
Ciasto rozwinąć i ułożyć na nim szynkę i ser. Posypać przyprawami. Zwinąć jak roladę i pokroić w plastry.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można też na wierzch zetrzeć na drobnych oczkach trochę żółtego sera.
Piec 15-20 min. w temp. 200 °C.
Ślimaczki są wspaniałym dodatkiem do barszczu czerwonego.
Można również wzbogacić nadzienie, np. podsmażyć pokrojoną wędlinę, dodać cebulę i pieczarki, przyprawić. Można też dodać koncentratu pomidorowego.
Przekazała s. Paulina
Francusko-drożdżowe ciasto –> Zobacz: Rogaliki z ciasta drożdżowo-francuskiego
Frittata z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą
Składniki:
4 jajka
2 łyżki mleka
2 ugotowane ziemniaki
100 g szpinaku
100 g sera feta
1 ząbek czosnku
o,5 pęczka szczypiorku
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Wykonanie:
W misce roztrzepać jajka, doprawić solą, pieprzem i wsypać łyżkę posiekanego szczypiorku. Szpinak umyć i pozostawić do osuszenia.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić szpinak i smażyć go przez kilka minut, aż zmniejszy objętość. Ułożyć na patelni pokrojone (wcześniej ugotowane) ziemniaki i wlać masę z jajek.
Pozostawić fritattę na 4 minuty na małym ogniu. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser feta i posypać całość papryką w proszku.
Włożyć patelnię na 15 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika.