Ziemniaczane przysmaki Podkarpacia
Ziemniaki, kapusta, soczewica, kasza gryczana… to od wieków podstawowe uprawy podkarpackich gospodarstw. Stąd na stołach rodzin tego regionu zawitały takie dania, jak np. tarciuchy czy piróg.
Co to za przysmaki i jak je wykonać, mówił w „Audycji kulinarnej” 23 kwietnia 2022 r. Andrzej Kuca.
Więcej przepisów we wpisie: „Audycja kulinarna”.
Tarciuchy
Składniki:
Ciasto:
3 kg ziemniaków
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
Farsz I:
1,5 kg kapusty
1 kg kaszy gryczanej
4 cebule
tłuszcz
sól
pieprz
cukier
Farsz II:
1 kg ziemniaków
0,5 kg sera
2 jajka
2 cebule
tłuszcz
przyprawy
Wykonanie:
2 kg ziemniaków obrać i zetrzeć na drobnej tarce. 1 kg ziemniaków ugotować i przepuścić przez praskę. Starte ziemniaki odcisnąć w ścierce z wody i połączyć z ugotowanymi ziemniakami, dodając mąkę ziemniaczaną. Posolić i wyrobić na gładką masę. Można dodać 4 łyżki mąki pszennej. Otrzymamy z tego tzw. skórkę na pierogi (tarciuchy). Mąka ziemniaczana służy do tego, aby pierogi po ugotowaniu były gładsze. Kiedyś nie dodawano mąki ziemniaczanej i były one kudłate, tzn. na wierzchu miały nierówną skórkę.
Przygotować pierwszy farsz: Kapustę kiszoną obgotować. Kaszę gryczaną upiec. Połączyć kapustę z kaszą, dodać podsmażoną cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Przygotować drugi farsz: Ugotowane ziemniaki połączyć z serem, dodać jajka i podsmażoną cebulę. Doprawić do smaku wedle uznania.
Gdy ciasto na tarciuchy jest przygotowane, brać go po troszku, aby zrobić placek w ręce. Na to nakładać farsz i zlepiać je w owalnym kształcie. Gotować w osolonej wodzie i układać oddzielnie na tacy, aby obeschły.
Za pierwszym razem na wodę wrzucać mało pierogów, bo pierwsze wychodzą nierówne, a dopiero następne – gładsze.
W zależności od nadzienia podawać ze śmietaną lub słoniną i skwarkami.
Pieróg jarosławski (bieszczadzki)
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki
3 dag drożdży
1 dag cukru
1/4 l mleka
2 żółtka
1 jajo
8 dag tłuszczu
sól
Nadzienie:
1 kg ziemniaków
15 dag kaszy gryczanej
20 dag cebuli
10 dag smalcu
masło i sól do smaku
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 5 dag mąki, kilka łyżek mleka i pozostawić w cieple pod przykryciem. Gdy wyrośnie, dodać jaja i resztę mąki, lekko wyrobić łyżką, a później ręką. Pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrobić aż do ukazania się pęcherzyków. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Ziemniaki zalać wodą, ugotować, odcedzić i natychmiast utłuc na miazgę, dodać kaszę gryczaną na wpół upieczoną, sporo cebuli zrumienionej na smalcu na żółty kolor, stopione masło, sól, pieprz i wyrobić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Jeden placek wyłożyć do natłuszczonej blaszki, na to dać nadzienie i przykryć drugim plackiem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1 godz.
Podawać na gorąco lub na zimno polane masłem.