Audycja kulinarna: Karmelitańska pizza o. Marka
Tym razem w „Audycji kulinarnej” zawędrowaliśmy do karmelitańskiej kuchni. O. Marek Śleziak, karmelita bosy z Przemyśla, pozwolił radiowej redakcji towarzyszyć sobie w przygotowaniu pizzy (calzone). A później oczywiście także w jej skosztowaniu.
Sposób wykonania tego dania podpatrzył, przebywając we wspólnocie Cenacolo, ale – jak podkreśla – więcej w tym improwizacji niż typowego kuchennego przepisu.
Jak wykonać karmelitańskie calzone? Zapraszamy do posłuchania.
Przepis na calzone o. Marka, karmelity bosego
Składniki:
Ciasto:
100 g drożdży
1 niecała szklanka mleka
ok. 0,5 szklanki wody
1 łyżka cukru
ok. 1 kg mąki
trochę oleju
1 łyżeczka soli
Sos:
cebula
koncentrat pomidorowy
(zamiast koncentratu można użyć świeżych pomidorów, rozgnieść je i podsmażyć)
oregano lub przyprawy do pizzy
sól i pieprz
Farsz:
cebula
pieczarki
boczek
pieprz
sól
olej do podsmażenia
szynka, salami lub inna wybrana wędlina
oliwki
ser mozzarella do pizzy
Składniki na farsz można dobierać według upodobania.
Wykonanie:
Z drożdży, mleka, wody i cukru zrobić rozczyn. Zostawić na ok. 15 min. Jak trochę ruszy, to wymieszać z mąką i wyrobić ciasto. Zostawić je do wyrośnięcia na ok. 1-2 godz. Potem dolać olej, żeby ciasto zmiękło, oraz sól i jeszcze raz wymieszać ciasto. Jeśli trzeba, to jeszcze dosypać mąki. Kształtować z niego kulki wielkości pączka. Zostawić je jeszcze do wyrośnięcia. W tym czasie zrobić sos i farsz.
Część cebulki pokroić drobno, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Drugą część cebuli, pieczarki pokroić w cienkie paski, boczek w kostkę. Cebulę zeszklić na patelni, dodać pieczarki i poddusić. Następnie dołożyć boczek, wymieszać i chwilę podsmażyć.
Wędliny pokroić w plasterki. Oliwki wypestkować i przekroić na połówki. Ser zetrzeć na grubych oczkach
Każdą porcję ciasta dość cienko rozwałkować. Smarować sosem, zostawiając ok. 2 -3 cm wolne od brzegu. Na to kłaść pieczarki z cebulą i boczkiem. Na wierzchu ułożyć plasterki wędlin. Posypać oliwkami i startym serem.
Złożyć na pół i skleić jak dużego pieroga. Ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Można też posmarować po wierzchu oliwą. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 15 min.