Tym razem w „Audycji kulinarnej” zawędrowaliśmy do karmelitańskiej kuchni. O. Marek Śleziak, karmelita bosy z Przemyśla, pozwolił radiowej redakcji towarzyszyć sobie w przygotowaniu pizzy (calzone). A później oczywiście także w jej skosztowaniu.

Sposób wykonania tego dania podpatrzył, przebywając we wspólnocie Cenacolo, ale – jak podkreśla – więcej w tym improwizacji niż typowego kuchennego przepisu.

Jak wykonać karmelitańskie calzone? Zapraszamy do posłuchania.

Przepis na calzone o. Marka, karmelity bosego

Składniki: 

Ciasto:

100 g drożdży
1 niecała szklanka mleka
ok. 0,5 szklanki wody
1 łyżka cukru
ok. 1 kg mąki
trochę oleju
1 łyżeczka soli

Sos:

cebula
koncentrat pomidorowy
(zamiast koncentratu można użyć świeżych pomidorów, rozgnieść je i podsmażyć)
oregano lub przyprawy do pizzy
sól i pieprz

Farsz:

cebula
pieczarki
boczek
pieprz
sól
olej do podsmażenia
szynka, salami lub inna wybrana wędlina
oliwki
ser mozzarella do pizzy

Składniki na farsz można dobierać według upodobania.

Wykonanie:

Z drożdży, mleka, wody i cukru zrobić rozczyn. Zostawić na ok. 15 min. Jak trochę ruszy, to wymieszać z mąką i wyrobić ciasto. Zostawić je do wyrośnięcia na ok. 1-2 godz. Potem dolać olej, żeby ciasto zmiękło, oraz sól i jeszcze raz wymieszać ciasto. Jeśli trzeba, to jeszcze dosypać mąki. Kształtować z niego kulki wielkości pączka. Zostawić je jeszcze do wyrośnięcia. W tym czasie zrobić sos i farsz.

Część cebulki pokroić drobno, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Drugą część cebuli, pieczarki pokroić w cienkie paski, boczek w kostkę. Cebulę zeszklić na patelni, dodać pieczarki i poddusić. Następnie dołożyć boczek, wymieszać i chwilę podsmażyć.

Wędliny pokroić w plasterki. Oliwki wypestkować i przekroić na połówki. Ser zetrzeć na grubych oczkach

Każdą porcję ciasta dość cienko rozwałkować. Smarować sosem, zostawiając ok. 2 -3 cm wolne od brzegu. Na to kłaść pieczarki z cebulą i boczkiem. Na wierzchu ułożyć plasterki wędlin. Posypać oliwkami i startym serem.

Złożyć na pół i skleić jak dużego pieroga. Ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Można też posmarować po wierzchu oliwą. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 15 min.


„Audycja kulinarna”
w soboty o godz. 13.00

Tel. 16 67 67 000

Najnowsze przepisy:

Calzone o. Marka, karmelity bosego * Kotlety z soczewicy i kaszy jęczmiennej * Sałatka jugosłowiańska


A
Amoniaczki (ciasteczka)
Andrut

B
Biszkopt szybki
Bułeczki

C
Calzone o. Marka, karmelity bosego
Cebulaki
Chałka
Chleb mieszany łyżką
Ciasteczka budyniowe
Ciasteczka francuskie
Ciasteczka ryżowe

D
Drożdżowe ciasto
F
Fale Dunaju
Firatta z ziemniakami, szpinakiem i fetą

Francusko-drożdżowe ciasto (rogaliki)
J
Jajka w mięsie mielonym
K
Ketchup ze śliwek węgierek
Kocie oczka
Kotlety z soczewicy i kaszy jęczmiennej
Kulebiak (kartoflak)

M
Makaron ze szpinakiem i z rybą
Makaron ze szpinakiem i serem blue
Makaron z suszonymi pomidorami i rukolą (lub szpinakiem)

N
Naleśniki budyniowe
O
Obwarzanki słone z makiem
Orzeszki

P
Paluszki do barszczu
Paluszki z amoniakiem
Piernik ekspresowy
Piernik staropolski
Pierogi i uszka – CIASTO
Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami
Pigwa do słoików
Pigwa do żucia
Pigwa – sok
Pizza
Pizza (calzone) o. Marka

Placek drożdżowo-kruchy z ziemniakami (kulebiak, kartoflak)
Placek orzechowy
Placek pomarańczowy
Polewa czekoladowa
R
Rogale słone z makiem
Rogaliki-grzebyki (bez jajek)
Rogaliki kruche
Rogaliki z ciasta drożdżowo-francuskiego
Roladki z piersi z kurczaka z pieczarkami
Ryba po rybacku

S/Ś
Sałatka jugosłowiańska
Sałatka śledziowa (1)
Sałatka śledziowa (2)
Sałatka z kurczaka
Serownik z puchem cytrynowym
Surówka z kapusty pekińskiej
Szarlotka
Szyszki kukurydziane
Śledzie po myśliwsku

T
Tort makowy
Tort orzechowy (3 wersje)

W
Wafel z biszkoptami
Z
Zapiekanka z mięsem
Zupa krem z brokułów (lub brukselki lub kalafiora)

PORADY RÓŻNE
Myjki do naczyń – czyszczenie
Zielone naleśniki