Zachęcam do posłuchania kolejnej audycji “Kulinarne fantazje”, w której poznaliśmy przepis na łazanki z młodej kapusty z pieczarkami.

Potrzebujemy:

1 średnia główka młodej kapusty,

0,5 kg pieczarek,

1 średnia cebulka,

2 łyżki smalcu,

sól, pieprz, suszony lubczyk,

0,5 dowolnego makaronu

Wykonanie:

Kapustę oczyszczamy, usuwamy głąb i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną i ostudzoną odciskamy  z nadmiaru wody ( wodę możemy wykorzystać do zrobienia zupy). Odciśniętą kapustkę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię dajemy smalec, roztapiamy i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, którą zrumieniamy, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Chwilkę razem podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę, dokładnie mieszamy i razem wszystko podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem oraz lubczykiem. zestawiamy z ognia i odstawiamy. Makaron gotujemy, a gdy jest jest prawie miękki to odlewamy wodę, ale pozostawiamy w nim wody tak z 0,5 szklanki. Przekładamy kapustę z pieczarkami do makaronu, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 30 min. pod przykryciem, ale już nie na ogniu. Po tym czasie mieszamy ponownie i ewentualnie próbując jeszcze doprawiamy do smaku. Smacznego!

"Kulinarne fantazje" - Łazanki z młodej kapusty z pieczarkami
czw, 30 Sie 2018  ·  1,5 MB  ·  PLIK ARCHIWALNY.
Audycja kulinarna z 30 sierpnia 2018 r.