„Kulinarne fantazje” – Tortilla
Tortilla to świetny pomysł na obiad lub kolację. Jest szybka w przygotowaniu, kolorowa i pyszna. W kuchni meksykańskiej tortilla to okrągły płaski placek z mąki pszennej lub kukurydzianej. Może występować w roli pieczywa lub bazy do innych potraw. Zachęcam do posłuchania kolejnej inspiracji na szybkie danie – zaprasza Aneta Katan
Składniki:
4 placki tortilli, 250 g piersi z kurczaka, pomidor, sałata lodowa, czerwona cebula, pół puszki kukurydzy, papryka, sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka, olej do smażenia, keczup.
Sos:
4 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, pół pęczka koperku, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić na paski, oprószyć przyprawami i usmażyć na oleju. Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na małe kawałki, cebulę pokroić w krążki, pomidora w półplasterki, a paprykę w paski. Kukurydzę należy odsączyć z zalewy.
Przygotowanie sosu:
Koperek posiekany, czosnek przeciśnięty przez praskę mieszamy z resztą składników. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na suchej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na każdym placku rozsmarowujemy sos, układamy sałatę, warzywa i kurczaka. Polewamy sosem i keczupem, ciasto zwijamy. Smacznego!