Koniec wakacji wcale nie musi oznaczać końca wędrówek. Warto czasem udać się w podróż… kulinarną! 31 sierpnia, w audycji „Smacznie na co dzień” Aneta Katan zaprasza na… egzotyczny gulasz!

Smacznie na co dzień - egzotyczny gulasz
czw, 31 Sie 2017  ·  1,5 MB  ·  PLIK ARCHIWALNY.
"Smacznie na co dzień" z 31 sierpnia 2017 roku

EGZOTYCZNY GULASZ WIEPRZOWY

Składniki:

  • ½ kg szynki wieprzowej bez kości,
  • 1 fix do potraw chińskich,
  • 1 marchewka,
  • 1 słoik czerwonej papryki konserwowej,
  • 300 g ryżu,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 żółta papryka,
  • czarnuszka,
  • 2 czerwone cebule,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  • Umyte mięso pokroić w paski, oprószyć mąką i podsmażać do uzyskania rumianego koloru (ok. 10 minut).
  • Marchewkę i paprykę pokroić w cienkie słupki, a cebulę w piórka. Szczypiorek i czosnek posiekać. Smażyć przez chwilę na patelni.
  • Fix do potraw chińskich wymieszać z wodą, dodać do mięsa i gotować przez 10 minut.
  • Dorzucić posiekane warzywa i dusić kolejne 15 minut.
  • Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na pudełku. Doprawić czarnuszką i szczypiorkiem.

Sposób podania:

  • Na talerzu zrobić kopczyk z ryżu (brzegi i dno kubka posmarować oliwą, włożyć ryż i docisnąć do brzegów. Następnie, lekko potrząsając, wysunąć ryż na talerz).
  • W osobnej miseczce podać gulasz.
  • Obok położyć warzywa.

SMACZNEGO!