Smacznie na co dzień – egzotyczny gulasz
Koniec wakacji wcale nie musi oznaczać końca wędrówek. Warto czasem udać się w podróż… kulinarną! 31 sierpnia, w audycji „Smacznie na co dzień” Aneta Katan zaprasza na… egzotyczny gulasz!
Smacznie na co dzień - egzotyczny gulasz
czw, 31 Sie 2017 · 1,5 MB · PLIK ARCHIWALNY.
"Smacznie na co dzień" z 31 sierpnia 2017 roku
EGZOTYCZNY GULASZ WIEPRZOWY
Składniki:
- ½ kg szynki wieprzowej bez kości,
- 1 fix do potraw chińskich,
- 1 marchewka,
- 1 słoik czerwonej papryki konserwowej,
- 300 g ryżu,
- 3 łyżki oleju,
- 1 żółta papryka,
- czarnuszka,
- 2 czerwone cebule,
- pęczek szczypiorku,
- 3 ząbki czosnku,
- mąka ziemniaczana,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Umyte mięso pokroić w paski, oprószyć mąką i podsmażać do uzyskania rumianego koloru (ok. 10 minut).
- Marchewkę i paprykę pokroić w cienkie słupki, a cebulę w piórka. Szczypiorek i czosnek posiekać. Smażyć przez chwilę na patelni.
- Fix do potraw chińskich wymieszać z wodą, dodać do mięsa i gotować przez 10 minut.
- Dorzucić posiekane warzywa i dusić kolejne 15 minut.
- Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na pudełku. Doprawić czarnuszką i szczypiorkiem.
Sposób podania:
- Na talerzu zrobić kopczyk z ryżu (brzegi i dno kubka posmarować oliwą, włożyć ryż i docisnąć do brzegów. Następnie, lekko potrząsając, wysunąć ryż na talerz).
- W osobnej miseczce podać gulasz.
- Obok położyć warzywa.
SMACZNEGO!