24 sierpnia, w kolejnej audycji „Smacznie na co dzień”, Aneta Katan prezentuje przepis na szaszłyki z rabarbarem i sosem jogurtowym.

Szaszłyki z rabarbarem i sosem jogurtowym
czw, 24 Sie 2017  ·  1,5 MB  ·  PLIK ARCHIWALNY.
"Smacznie na co dzień" z 24 sierpnia 2017 roku

SZASZŁYKI Z RABARBAREM I SOSEM JOGURTOWYM

Składniki:

Szaszłyki:

  • 600 g karkówki wieprzowej bez kości,
  • przyprawa do grilla,
  • sól i pieprz,
  • 2 cebule,
  • 3 łodygi rabarbaru,
  • 5 kromek pszennego chleba,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek oleju.

Sos:

  • ½ szklanki jogurtu greckiego,
  • ½ limonki,
  • ¾ szklanki liści świeżej kolendry,
  • 1 ząbek szosnku,
  • sól i pieprz.

Sałatka:

  • 1 opakowanie makaronu penne,
  • 1 mały słoik czarnych oliwek,
  • ½ kg młodej marchewki,
  • sól i zioła prowansalskie,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 ser mozzarella,
  • liście botwinki,

Przygotowanie:

  • Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Pokroić w kostkę.
  • Przyprawę do grilla wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem oraz olejem. Przygotowaną marynatą zalać mięso.
  • Umytą i obraną marchewkę doprawić solą, ziołami prowansalskimi i oliwą.
  • Cebulę obrać i pokroić w grube plastry, a umyty rabarbar na kawałki o długości 2-3 cm.
  • Chleb pokroić w grubą kostkę i skropić olejem.
  • Na patyczki do szaszłyków nabijać naprzemiennie: mięso, cebulę, rabarbar i chleb.
  • Gillować szaszłyki i pokrojoną marchewkę przez ok. 20 minut.
  • W tym czasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  • Składniki sosu zblendować na gładką masę.
  • Wymieszać składniki sałatki, posypać pokruszonym serem mozzarella i polać oliwą z oliwek.

Sposób podania:

  • Szaszłyki wyłożyć na talerz i polać sosem.
  • Obok podać sałatkę makaronową.

 

SMACZNEGO!