Smacznie na co dzień – szaszłyki z rabarbarem
24 sierpnia, w kolejnej audycji „Smacznie na co dzień”, Aneta Katan prezentuje przepis na szaszłyki z rabarbarem i sosem jogurtowym.
Szaszłyki z rabarbarem i sosem jogurtowym
czw, 24 Sie 2017 · 1,5 MB · PLIK ARCHIWALNY.
"Smacznie na co dzień" z 24 sierpnia 2017 roku
SZASZŁYKI Z RABARBAREM I SOSEM JOGURTOWYM
Składniki:
Szaszłyki:
- 600 g karkówki wieprzowej bez kości,
- przyprawa do grilla,
- sól i pieprz,
- 2 cebule,
- 3 łodygi rabarbaru,
- 5 kromek pszennego chleba,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 łyżek oleju.
Sos:
- ½ szklanki jogurtu greckiego,
- ½ limonki,
- ¾ szklanki liści świeżej kolendry,
- 1 ząbek szosnku,
- sól i pieprz.
Sałatka:
- 1 opakowanie makaronu penne,
- 1 mały słoik czarnych oliwek,
- ½ kg młodej marchewki,
- sól i zioła prowansalskie,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 ser mozzarella,
- liście botwinki,
Przygotowanie:
- Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Pokroić w kostkę.
- Przyprawę do grilla wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem oraz olejem. Przygotowaną marynatą zalać mięso.
- Umytą i obraną marchewkę doprawić solą, ziołami prowansalskimi i oliwą.
- Cebulę obrać i pokroić w grube plastry, a umyty rabarbar na kawałki o długości 2-3 cm.
- Chleb pokroić w grubą kostkę i skropić olejem.
- Na patyczki do szaszłyków nabijać naprzemiennie: mięso, cebulę, rabarbar i chleb.
- Gillować szaszłyki i pokrojoną marchewkę przez ok. 20 minut.
- W tym czasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- Składniki sosu zblendować na gładką masę.
- Wymieszać składniki sałatki, posypać pokruszonym serem mozzarella i polać oliwą z oliwek.
Sposób podania:
- Szaszłyki wyłożyć na talerz i polać sosem.
- Obok podać sałatkę makaronową.
SMACZNEGO!