Przepis, który w najnowszej audycji „Smacznie na co dzień” zaprezentowała Aneta Katan, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsa. Tym razem – filet z kurczaka w plastrach boczku.

Filet z kurczaka w plastrach boczku
czw, 17 Sie 2017  ·  1,2 MB  ·  PLIK ARCHIWALNY.
"Smacznie na co dzień" z 17 sierpnia 2017 roku

 

FILET Z KURCZAKA W PLASTRACH BOCZKU

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 6 plastrów wędzonego boczku,
  • 20 dag sera żółtego,
  • 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie,
  • 1 papryczka chilli,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na pół (otrzymujemy 6 plastrów).
  • Każdy plaster po obu stronach dokładnie posypać solą i pieprzem.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niego pokrojone suszony pomidory z zalewy, drobno pokrojoną papryczkę chilli i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Dokładnie wymieszać.
  • Przygotowany farsz nałożyć na plastry kurczaka, zwinąć i obwinąć plastrem wędzonego boczku.
  • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym natartym olejem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 40 minut.

SMACZNEGO!