W kolejnej audycji “Smacznie na co dzień” Aneta Katan prezentuje nam przepis na drobiowe kieszonki z jarmużem.

Smacznie na co dzień - drobiowe kieszonki z jarmużem
czw, 10 Sie 2017  ·  1,3 MB  ·  PLIK ARCHIWALNY.
Audycja kulinarna z 10 sierpnia 2017 roku

DROBIOWE KIESZONKI Z JARMUŻEM, SEREM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:
• 4 ćwiartki z kurczaka,
• 1 słoik suszonych pomidorów,
• 80g szynki prosciutto,
• śmietana,
• 200g dowolnego sera pleśniowego,
• 100g suszonej żurawiny,
• 1 pęczek rzodkiewki,
• 1 kg młodych ziemniaków,
• 2 długie zielone ogórki,
• 1 garść jarmużu,
• 3 łyżki oleju,
• posiekany koperek,
• pokrojony szczypiorek,
• sól,
• pieprz.

Przygotowanie:
• Mięso opłukać i osuszyć, a następnie usunąć z niego kości. W przygotowanych w ten sposób ćwiartkach utworzyć kieszonki na farsz. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć olejem.
• Liście jarmużu zblanszować (wrzucić na 15 sekund do wrzątku). Włożyć je razem z pokruszonym serem, suszoną żurawiną i pomidorem do kieszonek. Spiąć wykałaczkami.
• Ćwiartki wypełnione farszem ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na każdej ułożyć plastry szynki tak, aby na siebie zachodziły i zawinąć je pod spód kieszonki. Wlać ¼ szklanki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut, co jakiś czas polewając kieszonki sosem z naczynia.
• Ugotować młode ziemniaki.
• Rzodkiewkę i obrane ogórki pokroić w cienkie plasterki. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać ze śmietaną i szczypiorkiem.

Sposób podania:
• Na talerzach ułożyć kieszonki (wcześniej wyjąć wykałaczki).
• Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i mizerią z rzodkiewką.

SMACZNEGO!