Smacznie na co dzień – porzeczkowe ćwiartki z warzywami
W kolejnej audycji “Smacznie na co dzień” Aneta Katan prezentuje nam przepis na porzeczkowe ćwiartki z warzywami. To receptura prosta, tania, a co najważniejsze – smaczna. Zapraszamy Państwa do wspólnego gotowania!
PORZECZKOWE ĆWIARTKI Z WARZYWAMI
Składniki:
• 4 ćwiartki z kurczaka,
• 1 puszka zielonego groszku,
• przyprawa do kurczaka,
• 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej,
• 3 duże łyżki miodu,
• 1 świeży brokuł,
• połowę papryczki chilli,
• posiekana natka pietruszki,
• cukier,
• masło,
• ½ kg czerwonej porzeczki,
• 1 puszka kukurydzy,
• sól.
Przygotowanie:
• Umyć i osuszyć mięso. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na 10 minut.
• Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
• Mięso obsmażyć z każdej strony na złoty kolor (przez około 7 minut). Następnie wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
• Różyczki brokuła wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut.
• Przełożyć na patelnie z rozgrzanym masłem. Dodać groszek i kukurydzę oraz posiekaną papryczkę chilli. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu:
• Porzeczki opłukać i obrać z ogonków. Wsypać do rondelka i gotować do rozpadnięcia się (ok. 10 minut).
• Dodać łyżeczkę masła. Doprawić do smaku solą, pieprzem i 3 łyżkami miodu oraz odrobiną cukru – aby uzyskać słodko- kwaśny smak.
Sposób podania:
• Ćwiartkę kurczaka i sos porzeczkowy podawać z ugotowaną kaszą, groszkiem, kukurydzą i brokułami. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!