W kolejnej audycji „Smacznie na co dzień” Aneta Katan prezentuje nam przepis na kotleciki drobiowe z pieczarkami. To receptura prosta, tania, a co najważniejsze – smaczna. Zapraszamy Państwa do wspólnego gotowania!

Smacznie na co dzień - Kotleciki drobiowe z pieczarkami
czw, 27 Lip 2017  ·  1,2 MB  ·  PLIK ARCHIWALNY.
Audycja kulinarna z 27 lipca 2017 roku

 

KOTLECIKI DROBIOWE

Składniki:

  • 2 połówki piersi z kurczaka,
  • 5 większych pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • czosnek,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 kulka mozzarelli (ok. 120 g),
  • bułka tarta wymieszana z otrębami owsianymi (do panierki),
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie lub tymianek.

Przygotowanie:

  • Pokroić: cebulę w kostkę, pieczarki w drobną kostkę.
  • Pokroić kurczaka w grubszą kostkę.
  • Mięso doprawić solą, pieprzem i szczyptą ziół.
  • Cebulę i pieczarki podsmażyć, dodać czosnek i odrobinę ziół.
  • Dodać sól i pieprz i podusić około 3 minut.
  • Pokroić mozzarellę w kostkę i wrzucić do miski. Dodać podduszoną cebulę i pieczarki.
  • Dodać kurczaka, łyżkę bułki tartej i dokładnie wymieszać.
  • Z otrzymanej masy uformować nieduże kotleciki i obtoczyć je w panierce.
  • Rozgrzać patelnię i obsmażyć około 2 minuty z każdej strony.

SMACZNEGO!