Smacznie na co dzień – sałatka ziemniaczana
„Smacznie na co dzień” to audycje kulinarne, w których Aneta Katan dzieli się z nami przepisami na proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu dania. W każdy wakacyjny czwartek poznamy nowy przepis, którym będziemy mogli wzbogacić naszą kulinarną wiedzę. Wszystkie przepisy, wraz z audycją, będą dostępne na naszej stronie internetowej.
Smacznie na co dzień - Sałatka ziemniaczana
czw, 20 Lip 2017 · 1,3 MB · PLIK ARCHIWALNY.
Audycja kulinarna z 20 lipca 2017 roku
SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
- 7 ziemniaków,
- 4 ogórki,
- puszka czerwonej fasoli,
- czosnek,
- pęczek świeżego koperku,
- majonez,
- jogurt naturalny,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
- Ziemniaki w mundurkach ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Obrać i pokroić w grubszą kostkę.
- Ogórki myjemy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wykrawamy miąższ, a resztę kroimy w kostkę.
- Fasolę z puszki odsączyć na sicie, dodać do ziemniaków i ogórków.
- Dodać cztery ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę.
- Koperek umyć, dokładnie osuszyć i drobno pokroić (można dodać suszony).
- Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku.
- Dodać majonez (2-3 łyżki) i uzupełnić jogurtem naturalnym (maksymalnie 2 łyżki).
- Gotową sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO!