„Smacznie na co dzień” to audycje kulinarne, w których Aneta Katan dzieli się z nami przepisami na proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu dania. W każdy wakacyjny czwartek poznamy nowy przepis, którym będziemy mogli wzbogacić naszą kulinarną wiedzę. Wszystkie przepisy, wraz z audycją, będą dostępne na naszej stronie internetowej.

Smacznie na co dzień - Sałatka ziemniaczana
czw, 20 Lip 2017  ·  1,3 MB  ·  PLIK ARCHIWALNY.
Audycja kulinarna z 20 lipca 2017 roku

SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Składniki:

  • 7 ziemniaków,
  • 4 ogórki,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • czosnek,
  • pęczek świeżego koperku,
  • majonez,
  • jogurt naturalny,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

  • Ziemniaki w mundurkach ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Obrać i pokroić w grubszą kostkę.
  • Ogórki myjemy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wykrawamy miąższ, a resztę kroimy w kostkę.
  • Fasolę z puszki odsączyć na sicie, dodać do ziemniaków i ogórków.
  • Dodać cztery ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę.
  • Koperek umyć, dokładnie osuszyć i drobno pokroić (można dodać suszony).
  • Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku.
  • Dodać majonez (2-3 łyżki) i uzupełnić jogurtem naturalnym (maksymalnie 2 łyżki).
  • Gotową sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO!