Misje na Madagaskarze
Madagaskar znajduje się u wschodnich wybrzeży Afryki. Od XIX w. trwa tam praca misjonarzy katolickich. To kraj rolniczy, gdzie uprawia się ryż, maniok, kukurydzę, kawę, goździki i wanilię. Sprzyjające warunki klimatyczne sprawiają, że ryż rośnie tam prawie przez cały rok, a mimo to ludzie są często głodni. Hoduje się też bydło, m.in. słynne byki zebu, dające smaczne mięso. Na wyspie żyje prawie 14 milionów ludzi. Madagaskar znany jest z łagodnego klimatu, z pięknej przyrody i z żywiołowych cyklonów. Od 1987 roku pracują tam jezuici z Polski, m.in. o. Tadeusz Kasperczyk. Rozpoczął pracę na wschodnim wybrzeżu Madagaskaru, w miejscowości Mananjary. Od niedawna podjął obowiązki na nowej placówce. W czasie tegorocznych wakacji misjonarza odwiedziła jego rodzona siostra, a zarazem siostra służebniczka NMP Niepokalanie Poczętej s. Krystyna. Dzięki jej uprzejmości i wizycie w studio przemyskim możemy posłuchać opowieści o tym egzotycznym kraju, jego mieszkańcach, ich życiu i wierze.